С йогата срещу един куп болести

Ползи от Йога

Едва ли за някого е тайна, че будитската система от здравословни упражнения, наречена йога, е полезна за здравето. Но при кои точно болести помага йогата? В тази статия ще научите по-подробно всичко това.

Да започнем с астмата. Ако няколко пъти в седмицата практитувате стоенето в поза "воин" или "дърво", ще подобрите симптомите на астмата, твърдят специалистите.

Ако това продължи за 10 седмици, може да доведе до подобрения и спиране на някои от медикаментите, които употребяват, съобщи Health Day. Позите се задържат за около минута, а фокусът е върху дишането.

Да преминем през гърба. В университетската болница на Калифорнийския университет си направили следния експеримент. 20 души на възраст над 60 години и с различни проблеми с гръбначни изкривявания, практикували йога в продължение на една година.

Йога

След завършване на курса било установено, че изкривяванията се изправили с 6%, увеличила се бързината на ходенето на хората с 8% и протягането им с 18%. Изследователите установили, че йогата повишава силата и гъвкавостта при по-възрастните.

След редовно практикуване на йога от 149 души с лека форма на инсулин, при 104 е установено спадане на кръвната захар и намалена нужда от медикаменти. Ефектът на йога върху нивата на кръвната захар обаче не може да се определи със сигурност, тъй като по време на експеримента пациентите били на вегетарианска диета.

Трениране на Йога

Неагресивните йога-упражнения, предназначени за облекчаване на ставите, се оказват много ефективни при артрит. Препоръчват се умерени упражнения без напрягане и без тежести. Лекият натиск и бавните движения достигат дълбоко в болните стави.

А когато лекото разтягане е съчетано с дълбоки дихателни упражнения, това облекчава напрежението в мускулите. А от своя страна така допълнително се стягат ставите.

Йогата влияе благотворно и на сърцето. 15 войници били помолени на правят йога упражнения 2 пъти дневно заедно и с обикновените си ежедневни физически подготовки. След 3 месеца било отчетено понижаване на кръвното им налягане.

Според други изследвания хората, практикуващи йога, се радват на по-добре функциониращо сърце, по-добра дихателна дейност, по-ниско кръвно налягане, устойчивост срещу стрес, понижено безпокойство, повишена физическа издръжливост.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати