ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Хранете се като японци, за да живеете дълго!

Хранете се като японци, за да живеете дълго!

Ядене на суши

Японската кухня е богата откъм вкусове и е доста екзотична. Освен всичко обаче тя е и полезна. Тъй като в менюто на японците присъстват повече зеленчуци, риба и соя, а нивото на мазнините е занижено, придържането към него намалява опасността от инфаркт, инсулт и други опасни заболявания, пише Сайънс дейли.

За никого вече не е тайна, че нездравословното хранене допринася за развитието на редица фатални болести. Пържените храни, полуфабрикатите и всички хранителни продукти, изобилстващи от трансмазнини, са с доказана вреда за здравето ни.

За сметка на това включването на повече свежи зеленчуци, плодове и морски дарове може сериозно да подобри здравния ви статут.

В тази връзка специалисти от Националния център по здравеопазване и медицина в Токио са направили интересно откритие. За своите цели те разгледали данни от 36 000 мъже и 42 000 жени, наблюдавания петнадесет години.

След продължителни анализи специалистите стигнали до изводите, че смъртността сред лицата, спазващи националните съвети за здравословно хранене в Япония, е по-ниска с петнадесет до двадесет и два процента.

Японска кухня

Препоръките за правилно хранене в Страната на изгряващото слънце са представени на обществото като своеобразен конусовиден пумпал. В най-голямата му част присъстват зърнени храни, след които се намират зеленчуците. Следват рибата, месните продукти, млякото и млечните продукти, плодовете.

Според специалистите по-ниската смъртност сред хората, спазващи националните препоръки за здравословно хранене, се дължи на по-малкия риск от поява на заболявания, водещи до фатален край. Именно хората, консумиращи най-често зеленчуци, риба и плодове, се отличават с най-добър здравословен статут.

И независимо че във въпросната схема рибата и месните продукти се намират в една и съща зона, традиционно жителите на Япония наблягат повече на морските деликатеси, отколкото на говеждото месо и свинското.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати