Пет причини, поради които сте винаги гладни

Глад

Без значение колко възвишени са намеренията ви, когато гладът за пореден път се обади, за вас е почти невъзможно да му устоите. Само час или два след като сте хапнали, желанието да се хапнете още нещо става неконтролируемо. Изпадали ли сте в такава ситуация? Ако да, ето и петте причини да сте постоянно гладни:

Причина 1 – Вие се храните за двама…наистина

Може би най-невинната и същевременно най-радостната за повишения апетит причина е бременността. Вие действително се храните за двама. Логично е да се нуждаете от повече калории.

Не се борете срещу този вид повишен апетит. Все пак е нужно да направите здравословен избор за храните, които ще похапвате. Избягвайте преработени и рафинирани храни и твърде много лакомства. Хапвайте богати на хранителни вещества пълнозърнести храни. Това ще ви помогне да спрете глада и ще осигурите нужното на вашето бебе.

Причина 2 – Прекалявате с въглехидратите

Приемът на въглехидрати вечер, които по същество се съдържат в повечето тежки храни, може да бъде причина за чувството за глад на следващия ден, дори и след хранене. Прекаляването с въглехидрати кара организма да ги абсорбира по-бързо под формата на захари.

Те се складират в кръвта под формата на инсулин, който стимулира клетките, премахва глюкозата. Когато всичката захар в кръвта изчезне, се появява гладът. За да не ви се случва това, най-добре е да избягвате рафинирани въглехидрати и да изберете храни, които съдържат умерено количество нерафинирани въглехидрати.

Гладна Жена

Причина 3 – Безсъние

Липсата на здравословен сън може да има пряк ефект върху апетита ви. Недоспиването води до намаляването на хормона лептин, който потиска глада, и до увеличаването на хормона грелин, който стимулира желанието за хранене. Това означава, че ако не спите поне седем часа на нощ, има реален шанс да напълнеете. За по-добър сън експертите препоръчват храни, които са богати на магнезий.

Причина 4 – Дехидратация

Понякога жаждата може да се обърка с глад. Можете да утолите стърженето в стомаха само с чаша или две вода. Живителната течност е необходима и за да може да се абсорбират хранителните вещества в организма ни.

Когато сме дехидратирани, стомахът не може да обработи току-що погълната храна и затова чувстваме глад. Важно е, обаче, да не се пие много вода непосредствено преди, по време или след хранене. Това разрежда храносмилателните сокове и може да има отрицателно въздействие върху храносмилането.

Причина 5 – Месечният цикъл влияе на апетита

Установено е, че апетитът към храна се увеличава през втората половина на месечния цикъл.

За да балансирате нивото на кръвната захар и да успеете да се справите с внезапните гладни пориви, хапвайте храни, които са богати на протеинириба, месо, яйца, варива, ядки и семена. Сведете до минимум приема на преработени и рафинирани въглехидрати и захари.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари