Тестостеронът е ключът към бързото отслабване при мъжете!

Тестостерон

Загубата на излишни килограми не означава автоматично, че сте се отървали единствено от натрупаните мазнини. Отслабването води и до загубата на известно количество мускулна маса. Скорошно проучване обаче разкри, че лечението на мъже с тестостерон води до стопяване на мазнините, без това да вреди на мускулите. Учени от университета в Мелбърн твърдят, че повече от 40 процента от мъжете с наднормено тегло страдат от нисък тестостерон.

Макар и да наблюдаваме епидемия от затлъстяване, лечението с тестостерон доскоро оставаше спорно. Сега с нашето изследване обаче успяхме да докажем, че чрез него може да се увеличи индуцираната загуба на обща висцерална мастна тъкан, като в същото време се предотврати загубата на мускулна маса, каза д-р Матис Гросман – автор на изследването.

Екипът от учени под ръководството на Гросман провел клинично проучване на 100 сравнително здрави мъже, които обаче страдат от затлъстяване. Доброволците били на възраст между 20 и 70 години, като между тях имало и такива с ниски нива на тестостерон. Освен това 20 на сто от мъжете имали диабет, докато 10 на сто имали сърдечно заболяване.

Участниците били поставени на строга диета от 600 калории на ден в първите 10 седмици на проучването. Също така те трябвало да се въздържат от алкохол и да правят леки упражнения в продължение на 30 минути дневно.

Между 11-та и 56-та седмица на изследването участниците в него били разделени на две групи. Представителите на едната група на всяка 10-та седмица били инжектирани мускулно с тестостерон. На другите било давано плацебо.

В края на 56-та седмица участниците в двете групи загубили средно по около 20 килограма от теглото си. Мъжете от първата група стопили 98 процента от мазнините си и почти никаква мускулна маса, докато тези от втората група загубили около 58 процента мазнини и 42 процента мускулна маса.

Тренировки

Освен че тестостеронът води до по-качествено отслабване, проучването установило, че хормонът намалява драстично риска от инфаркт и инсулт при по-възрастните мъже.

Това довело до ново проучване, при което учените изследвали 755 доброволци със сърдечни проблеми. На половината участниците им били бити инжекции с мъжкия хормон, а на другите - с плацебо.

Изчисленията показали, че тези, които са получили терапия с тестостерон, били с цели 80 процента по-малко застрашени от получаване на инфаркт или инсулт от останалите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати