array(4) { ["MyCookie"]=> string(0) "" ["Field"]=> string(6) "search" ["Value"]=> string(48) "Предлагам Почасова Работа" ["Inserted"]=> string(19) "2014-10-26 22:17:19" } Учени: Любовта към сладкото е като наркозависимостта!

Учени: Любовта към сладкото е като наркозависимостта!

Сладки неща

Консумацията на шоколади, кроасани и други сладки изделия представлява истинско удоволствие за мнозина, но истината е, че захарните изделия крият тъмна страна, за която дори не подозирате.

Хората, които изпитват огромно щастие от похапването на сладкиши, притежават същата зависимост като онези, страдащи от кокаиново пристрастяване, смятат австралийски специалисти от Queensland University of Technology.

Често пъти посягаме към бонбоните, тортите и пастичките не само защото искаме да се подсладим, но и защото сякаш се опитваме да си набавим доза щастие. Според учените обаче зависимите към сладките изделия трябва да се лекуват като наркозависимите.

Десерти

За да докажат, че зависимостта към сладкото не е никак безобидна, учените провели проучване. В хода на изследването си те открили, че неограничената консумация на захар повишава нивото на допамин в организма ни, точно както и употребата на кокаин.

Проф. Селена Бъртлет от Университета в Куинсланд изглежда пък намира нещо общо между захарта и никотина. Тя е на мнение, че веществата, които се ползват в борбата със зависимостта към никотин, могат да послужат и в битката с пристрастяването към захарта.

Това не е първото изследване, в което захарта се разглежда като наркотик. Преди време холандски учени заявиха, че захарта е най-разпространеното наркотично вещество на планетата, което може да се намери напълно легално и то на сравнително ниска цена.

Освен че води към пристрастяване обаче, захарта крие и много други рискове. Множество по-стари проучвания сочат връзката между прекомерната консумация на захар и сърдечносъдови заболявания.

За никого не е тайна вече и че повишеният прием на захар повишава риска от диабет. Смята се, че има отрицателно въздействие и върху имунната система. Прекомерното похапване на сладкиши повишава опасността от кариес и ускорява остаряването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кристина Черникова
Любовта към кафето също!
0
0