Феноменът Захарно лице заплашва феновете на сладкото

Захарно лице

Повечето хора знаят, макар и да не обръщат нужното внимание, че прекаляването със захарта може да причини сериозни проблеми за здравето на организма. Сред най-добре познатите усложненията са развалените зъби, излишните килограми с всичките последствия от това, диабетът. Малко известен факт обаче е, че високите нива на захарта в кръвта ни правят буквално по-грозни, като сериозно увреждат лицето.

Медицинският феномен, известен като захарно лице, може да се случи на всеки невъздържан любител на сладкото, предупреждават експерти. Видимите белези от това състояние са тежката форма на акне, торбичките под очите и бледата кожа. Учените признават, че това малко известно състояние може да причини много повече вреди, отколкото хората осъзнават.

Сладките храни имат висок гликемичен индекс, който води до бързо пренасищане на тялото със захар. Това пренасищане причинява драматични колебания в хормона инсулин. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет, който пък, от своя страна, укорява процеса на стареене, казва д-р Тамара Грифитс от Британската асоциация на дерматолозите.

Акне

Захарта уврежда самото свързване на колагена, което, от своя страна, сериозно уврежда кожата на лицето. Прекаляването с лакомствата кара кожата да старее с 45 процента по-бързо. Това е в следствие на процеса, известен като гликиране. За да се забави този процес, трябва да се приемат храни с нисък гликемичен индекс, които освобождават по-бавно енергията, като по този начин могат да защитят кожата от преждевременно стареене.

Други експерти предупреждават, че заради захарта, която е дехидратиращо средство, може да се увеличи производството на мазнини в кожата, което я прави омазнена и води до образуването на акне. В такива ситуации се препоръчват храни, които са богати на витамин С и В, както и минерали като калций, магнезий и калий.

Въпреки стряскащите данни учените не препоръчват пълното въздържание от захарта. В малки количества тя е полезна и препоръчителна за здравословния начин на живот. Препоръчителната доза е от 30 грама захар на ден.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати