Пълнозърнестите храни ни пазят от рак и инфаркти

пълнозърнести храни

Универсален метод да живеете по-дълго са пълнозърнестите храни. Похапвайки ги три пъти дневно, вие си гарантирате дълъг живот без болести.

Пълнозърнестите храни са пълни със съставки, които намаляват риска от развитие на рак и инфаркти. Това е показало ново проучване на учените от Харвард. В него те са установили, че 16 г пълнозърнести храни дневно могат да спасят живота ви. С тях рискът от инфаркт се понижава с 9%, а този от рак - с 5%.

Ако приемът на неолющено зърно се увеличи до три пъти дневно, т.е – до 48 г на ден, рискът от смърт се намалява с 20%. В проценти това намалява до 25 на сто от сърдено-съдови заболявания, а риска от развитието на рак – с 14%.

Овесени ядки

Проучването е обхванало 786 076 човека в периода 1970 до 2010-та година в САЩ, Великобритания и скандинавските страни. Фактът, че 48 г пълнозърнести култури, разпределени на три порции през деня, могат да удължат живота, са безспорни. Те доказано подобряват здравословното състояние на хората.

Нисковъглехидратните диети са в пълен разрез с получените резултати. Те пренебрегват ползите от пълнозърнестите храни. Затова учените предупреждават да гледаме и прилагаме подобни диети с повишено внимание, защото е възможно да завишат риска от сърдечно-съдови заболявания и развитието на смъртоносни заболявания.

Ползите на пълнозърнестите храни – киноа, кафяв ориз, пшеница и овес, се дължат на фибрите в тях. Те повишават нивата на добрия холестерол, с което намаляват риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет. Освен това са богати на витамини и минерали. При останалите храни тези хранителни вещества безвъзвратно се губят при рафинирането.

Киноа
Снимка: Марина

Изследването е публикувано от Американската асоциация за сърцето. Специалистите препоръчват на хората диета, богата на плодове и зеленчуци. Половината от зърното, което приемаме, трябва да се идва именно от пълнозърнестите храни, ако искаме да си осигурим здрав и дълъг живот.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати