Най-големите грехове в храненето

Хранителни навици

Правилата за здравословно хранене ни заливат от всякъде. Диетолозите обаче все по-често се обединяват около мнението, че суперхрани няма. Тайната е в правилата за хранене. Оказва се, че хората имат склонността често да допускат смъртни грехове в хранителните си навици. Ето кои са те:

Избягвате въглехидратите

Въглехидратите погрешно се приемат за нездравословни. Те са източник на фибри, магнезий, желязо и витамини от групата В. Техен добър, здравословен и нискокалоричен източник са пълнозърнестият хляб, кафявият ориз и овесените ядки. По-малко здравословни са преработени въглехидрати, които са направени с бяло брашно и захар. Тях може да избягвате, но не и да изключвате.

Пропускате хранене

В опита си да свалят килограми мнозина пропускат основните хранения. Най-важното хранене – закуската, е предпоставка за по-малко хранене през деня. Пропускането на закуската или обяда води до загуба на концентрацията и понижаване на кръвната захар. Това повишава желанието за нездравословни и енергийни храни и напитки, които дават фалшиво усещане за прилив на енергия.

Броите калории

Калории

Следенето на калориите е полезен начин за наблюдение на приетата енергия. Важното е фокусът на тяхното ограничаване - това да получавате достатъчно хранителни вещества. Само така метаболизмът ви ще работи перфектно. Залагайте на питателни храни, не се вторачвайте в единичната хранителна стойност.

Суперхрани

Терминът е нов и представлява изцяло маркетингова стратегия. В своята същност това са храни с много хранителни вещества и малка калорийна стойност. Те обаче трябва да се комбинират. Няма как една храна да лекува всички болести, колкото и големи количества от нея да приемате.

Премахвате цели хранителни групи

Процентът на хората, израснали без определена хранителна група в менюто си, нараства. Някои са лишавани от храни с гутен, други - от млечни продукти. Това е не само излишно, а и нездравословно, освен ако не страдате от определена хранителна алергия.

Пропускате етикетите

Етикети на храните

Четенето на етикетите е добър източник на информация за храните. Така може лесно да разберете дали предварително обявена за здравословна храна реално е пълна със захар, мазнини, консерванти и оцветители или не е.

Здравословни храни

Пренасищането със здравословни храни също не е особено здравословно. Ако се консумират в излишък, това също може да увеличи дневния прием и да доведе до наддаване на тегло. Винаги внимавайте с порциите, независимо какво ядете.

Здравословни напитки

Хидратиране

Фрешовете и смутитата наистина са здравословни. В същото време обаче те са пълни със захар. Добре е да запомните, че един здравословен фреш е заместител на две порции от дневния прием на плодове и зеленчуци. Друга смятана за здравословна напитка - горещата [вода с лимон], разваля зъбите. Добра идея е да се хидратирате с вода, ароматизирана с босилек, краставица или розмарин. Останалите здравословни напитки пийте по-рядко.

Заместители на захарта

Здравословна алтернатива на бялата захар не съществува. Мнението, че останалите подсладители са по-добър вариант, са пълна лъжа. Всички захари се третират еднакво от организма. За да намалите приема на захарта и подсладителите, може просто да комбинирате със здравословни съставки като кокос, индийско орехче, ванилия и канела. Те увеличават чувството за сладост.

Бързо хранене

Храненето е здравословно само когато е бавно. Дъвчете бавно и оставяйте приборите на масата между хапките. Това помага за усвояването на всички хранителни вещества и способства загубата на теглото.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати