Отървете се от лошата карма и излишните килограми с Екадаши пост!

Екадаши пост

Днес е Екадаши! Според древните индийски мъдреци в лунния месец има два дни, наречени Екадаши (тази дума идва от санскрит и означава единадесет). Това са единадесетият ден след новолунието и съответно единадесетият ден след пълнолунието.

Смята се, че тези дни са изключително специални, защото в периода им чрез пост можем да се пречистим от лошата карма, да заздравим имунната си система и да се отървем от някой друг излишен килограм.

Привържениците на индийските учения твърдят, че по време на Екадаши дните могат да свалят до 3 килограма и дори се подмладяват. Освен това се чувстват жизнени и изпълнени с положителна енергия.

За да се случи всичко това обаче, трябва да се спазват определени правила. Така например е добре в деня преди Екадаши да не се употребява месо и млечни продукти, а също и да се приема храна само на обяд.

На следващия ден пък ще трябва да се откаже всякаква храна и дори вода. В деня след Екадаши пък постът трябва да се завърши правилно, като се захранваме с мляко и ориз. Обикновено така нареченото захранване се прави в определен интервал, който може да варира от ранните часове до обяд.

Екадаши

За да е ефективен постът Екадаши, е желателно да посветим деня на медитация и молитви. През тези часове трябва да се усамотим и да се опитаме да запазим ума и сърцето си спокойни. Постът ще е успешен, ако не допускаме до нас да достигат негативни емоции и мисли.

Тъй като най-строгият вариант на поста е непосилен за много от хората, при желание можем да приемаме вода. Разрешено е също така начинаещите да консумират мляко и плодове. Но бобовите, зърнените храни и всякакви други по-твърди храни са напълно забранени. Приемът на месо също се забранява категорично.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари