Тези три напитки са табу през лятото

Газирано

Жегата в летните месеци ни кара постоянно да търсим нещо разхлаждащо, което да утоли жаждата ни. Несъзнателно обаче най-често посягаме към напитки, които само привидно разхлаждат и утоляват жаждата, но реално ни дехидратират.

Има три напитки, които са крайно непрепоръчителни в горещините. Пиенето им в големи количества в горещините може да е крайно опасно за здравето. Ето кои са те:

Кафе и чай

Отказването от тези напитки е трудно - особено сутрин. През летните месеци обаче е препоръчително да се редуцират. Двете напитки са силни диуретици. Те дехидратират тялото. В комбинация с горещините това може да доведе до здравословни проблеми. Ако все пак ви се пие чай или кафе, то го приемайте с големи количества вода, за да възстановите баланса.

Кафе

Газирано

Със сигурност газираните напитки са едни от най-често приеманите през лятото. Леденостудени, пълни с гъделичкащи стомаха балончета, те разхлаждат и освежават. Приемът им обаче противно на очакванията обезводнява организма. В същото време повишават риска и от диабет.

Газираните напитки повишават риска от бъбречни заболявания и увреждания и влошават лятната хидратация. Освен това малко след като изпиете една кола, отново усещате жажда, която е дори по-голяма отпреди. Положението се утежнява още от всичките добавени консерванти и подсладители, които я правят стотици пъти по-сладка от обикновената захар. Това превръща тези питиета в изключително вредни не само за лятото, а и за всяко време на годината.

Алкохол

Алкохол

Студена бира или коктейл - една от най-блазнещите идеи в летните жеги. Който и вариант да изберете обаче, никой от тях не е препоръчителен. Всеки алкохол води до дехидратация на организма, дори бирата. Тя действа като диуретик.

Вода с мента

През летните жеги трябва да внимавате за баланса на течностите в организма. Ако спешно се нуждаете от нещо студено, заложете на водата. Ако пък искате да ви е сладко, то си пригответе натурално газирана вода с парченца пресни сочни плодове в нея. За да получите истински здравословна напитка, добавете листенца мента, лъжичка мед или стевия - получава се една истински освежаваща и хидратираща напитка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати