Тресе ви постоянна тревожност? Спрете тези храни!

Вредни храни

Понякога всеки от нас страда от необяснимо чувство на тревожност. Състояния като депресии, паники и тревожност са все по-често срещани у съвременни човек. Оказва се, че един от начините да облекчите симптомите им е като ограничите приема на точно определени храни. Ето кои храни подхранват тревожността и безпричинната паника:

Глутен

Той се открива в ечемика, ръжта и житото. Имам много случаи, в които глутенът отключва тревожността. Това важи с особена сила за хората, страдащи от непоносимост към глутена.

Кофеин

Кофеин

Стимулантът ободрява, но може и да доведе до безпричинни тревожни състояния. Той може да предизвика състояния на нервност, гадене, непоносимост към светлината, а понякога и тревожност. За да проверите дали кафето е причина за вашата безпричинна тревожност, опитайте да замените сутрешната доза с билков чай или зелен плодов сок.

Сокове с добавена захар

Фруктозата е природна захар, която се съдържа в плодовете и зеленчуците. Обикновено тя е тази, която се добавя към плодовите сокове. Лошото е, че тя се преработва само в черния дроб, а големите дози не мога да преминат безпроблемно. В соковете с добавена захар липсват фибрите, които по принцип се съдържат в натуралните плодови сокове, и има риск от предозиране.

Изкуствени подсладители и рафинирана захар

Сладко

Колкото и да се опитвате да избягвате захарта, тя се открива в почти всичко днес. Тя не предизвиква тревожност директно, но създава предпоставки, които могат да изострят симптомите на състоянието. Намаляването на захарта помага на тялото по естествен начин да се справи със симптомите на тревожността. Предозирането със захарта води до безпричинна промяна на настроението, умора, липса на концентрацията и сърцебиене – първоначалните симптоми на паник атаките.

Пържено

Пържени храни

Пържените храни са трудни за смилане и са с малка хранителна стойност. Комбинирани с нездравословна храна, те доказано вредят както на тялото, така и на сърцето.

Преработени храни

В тях по презумпция има консерванти и подобрители, рафинирано брашно и захар, които подхранват микроните и бактериите и микробите в червата. Тяхното състояние е сред основните фактори, предизвикващи хронична тревожност.

Алкохол

Алкохол

Големите количества алкохол ускоряват поява на симптомите на тревожност. Той представлява токсин, който води до неправилното функциониране на мозъка. В комбинацията с физическите промени той действа пагубно на нервната система и силна дехидратация.

Газирани напитки

Газирано

Те са пълни с подсладители, най-често срещания от които е аспартамът. Освен всички други вреди той блокира и производството на серотонин в мозъка. При много хора това води до състояния като безсъние, тревожност, промяна в настроението и главоболие.

Мляко и някои млечни продукти

Мляко

При мнозина тези продукти са в основата на появата на тревожност и паник атаки. Обикновено се появяват като резултат от непоносимост към лактоза.

Храни с високо съдържание на натрий

Повечето храни без мазнини съдържат високи количества захар и/или натрий. Големите нива на това вещество разстройват нервната система и занижават имунитета. Солта води и до повишаване на кръвното налягане и задържане на вода. В по-големи количества води и до тревожност.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари