Категорично! Спортът не води до отслабване

Спорт

Спортът води до отслабване – това е един от най-големите митове в наши дни. Идеята, че физическата активност води до сваляне на килограми бе напълно отречена.

Спортът е здраве – в това няма спор. Повечето хора обаче са убедени, че ако решат да правят упражнения, ще свалят излишните килограми. Истината е, че всичко е въпрос на желание.

Няма как да се отслабне само с физическа активност. Редовното натоварване е едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да подобрим здравето си. Това може да се сравнява само с това да спрем цигарите.

Упражненията удължават живота. Те подобряват метаболизма, работата на сърдечно-съдовата система и изобщо – цялостното здравословно състояние. В същото време обаче не са средство за отслабване. Причината за това се крие в начина, по който тялото ни функционира.

Когато извършваме физическа активност, тялото ни използва изключително малка част от енергията, която е предвидена за всеки ден от живота ни. Много по-голяма част от нея отива за това да ни поддържа живи.

Здравословно хранене

Енергията подпомага функционирането на човешките клетки и органи и ги кара да функционират. Процеси като храносмилане и дишане изразходват изключително много калории. Така за всяко движение остават между 10 и 30 на сто от цялата енергия, която се изразходва през деня.

Всяка допълнителна активност, всяко упражнение, което правим, предизвиква глад. Някои хора пък предпочитат да компенсират липсата на каквато и да било активност през деня със засилената физическа активност в определен период, което на практика няма никакъв ефект и не оправдава приема на повече храна.

За огромно съжаление на всички ентусиасти, тялото на всеки от нас има компенсаторен механизъм. Когато човек не прави упражнения, то само забавя метаболизма и гори много по-малко калории. Доказателство за това се открива в изследване от 2012-та година.

Племето Хадза в Танзания не познава проблема със затлъстяването. Учените са установили, че количеството на калориите, които приема племето, изхранващо се с лов в африканската савана, е същото като това на жителите на САЩ и Европа. Те обаче не спират да се движат по цял ден. На практика Хазда нямат и представа какво ще рече проблем със затлъстяването.

Още по-интересно е откритието, че активният им начин на живот няма абсолютно нищо общо с добрия им тонус. Причина за слабите им тела е това, че са принудени да се съобразяват с ограничените природни ресурси при осигуряването на прехраната си. За сравнение, един обяд на средностатистическия човек днес може да се разгради напълно за 3 часа непрекъсната и изключително тежка физическа активност като бягане или колоездене.

Заткъстяване

Всичко това показва, че първата стъпка към справянето с проблема със затлъстяването е промяната на хранителните навици на населението. Той е най-наболял в САЩ и Европа.

България е на пето място в Европа по затлъстяване. Процентът на затлъстелите българчета до 5 годишна възраст е нараснал до 19 и продължава да расте, което е крайно притеснително и изисква взимането на незабавни мерки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати