ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Стопете излишните килограми със зорбинг

Стопете излишните килограми със зорбинг

Зорб

Нова Зеландия е родина на изключително странни неща – от нелогичните бозайници, които снасят яйца, до различни спортове, смятани от хората в останалата част на света за меко казано странни.

Типичен пример за това е зорбингът. Колкото и да е странен, той печели все по-голяма популярност в последните години. Какво всъщност представлява този спорт? Това е търкалянето на човек по наклонена повърхност, докато той е влязъл в грамадна пластмасова топка.

Обикновено зорбингът се практикува в хълмисти местности, но при липса на такива може да се използват специално изградени наклонени рампи. Зобингът може да се практикува и по водна повърхност, като единственото условие е сферата да е добре запечатена, за да не може в нея да проникне вода.

Този начин на водно ходене става все по-популярен освен в Нова Зеландия и във Великобритания, Австралия и САЩ. За създател на зорбинга се смята Андрю Ейкърс, който създал първата пластмасова сфера през 1970 година. В България зорбингът все още не е достатъчно популярен, но има места, където може да се практикува.

Освен че е страхотна забава, зорбингът е и перфектен начин за сваляне на килограми. Основната задача на човека, влязъл в пластмасовата сфера, е да пази равновесие, като в същото време постоянно движи краката си, за да придвижва топката напред.

Най-подходящ за топене на килограми е зорбингът на равен терен, както и аквазорбингът. В оригиналния си вариант спортът изисква кълбото да е пуснато по наклонена повърхност, което намалява двойно усилията на човек да задвижва сферата. Все пак опитите да се запази равновесие и при спускането по хълм горят калории, но не толкова ефективно като другите разновидности на странния спорт.

При зорбинга на равен терен основното натоварване се пада на краката, но също така на изпитание се поставят ръцете, коремните мускули и задните части. Изчислена показват, че само тридесет минути на ден могат да изгорят над 80% от излишните ни калории.

Зорбинг

Безспорно най-забавният тип зорбинг е аквазорбингът, който е и най-разпространен в България. Поради нестабилната среда, в която е поставена пластмасовата сфера, влезлият в нея човек трябва постоянно да се движи, за да пази равновесие. При него се натоварват почти всички мускулни групи и се горят до 85% от излишните калории и то само за половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати