Ампелотерапия - диетата, която ви дава максимума от гроздето

Ампелотерапия

Надали понятието ампелотерапия Ви говори нещо и предполагате, че става въпрос за нещо много сложно. Всъщност това е част от плодолечението, а именно - лечение с грозде.

За многобройните ползи от гроздето вече е изписано много и затова няма да се спираме тук отново на тази тема. Ще обясним само какво е ампелотерапията и как се прилага.

Ампелотерапията представлява редовна консумация на грозде по определена схема. И винаги желателно под лекарско наблюдение. Тази диета не цели отслабване, а извличане на всички лечебни ползи от гроздето. Има различни варианти, но най-често прилаганата схема на консумация на грозде е като първите 3 дни похапвате от вкусния плод по 200 г. Всеки следващ ден увеличавате дозата с 100 г, като на четвъртата седмица сте стигнали до приема на грозде от 2-3 кг на ден.

Дневната дажба от грозде задължително се разделя на 3 приема и се спазва определен режим на хранене по часове. Между консумацията на грозде и ежедневната закуска, обяд и вечеря трябва да има поне час и половина.

Грозде

Ампелотерапия може да се провежда и с гроздов сок (не бъркайте гроздовия сок с вино). Ако се провежда по този начин се започва с 60-70 мл прясно изстискан сок от грозде и накрая се стига до 4 чаши на ден. И в двата случая курсът на лечение е с продължителност от около 2 месеца.

Много е важно да се отбележи, че ако прилагате ампелотерапия без лекарски надзор, не трябва да надвишавате консумацията на грозде над 1 кг на ден. Освен това самото грозде трябва да е добре узряло. Тези зрънца грозде, които не са узрели напълно, не само че няма да Ви помогнат да извлечете лечебните ползи от този плод, но могат и да навредят на здравето Ви.

Гроздов сок

Ампелотерапията също е противопоказна при хора, страдащи от затлъстяване, захарна болест, уремия, хипертония или остри форми на туберкулоза. Не е препоръчителна и за онези, които имат каквито и да е проблеми със зъбите, защото прекалената консумация на грозде (каквато се изисква при ампелотерапията) може да доведе до ускоряване развитието на кариес.

А дори и да нямате подобни проблеми, не забравяйте, че гроздето е с високо съдържание на захар и след консумацията му трябва задължително да измиете зъбите си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати