Със сок от червено цвекло мускулите ви ще са в топформа

1 от 7 Снимки

Всички знаят колко полезно е червеното цвекло. Сега обаче ново проучване твърди, че освен познатите ползи вкусният зеленчук има много повече неподозирани полезни качества. Според това проучване цвеклото може да ви накара да работите по-добре и по-бързо.

Учени са установили, че след консумация на червено цвекло можем да засилим бързината на нашия спринт с 2 на сто или с над 20 метра. Макар и това да не изглежда много, все пак може да даде на хората, занимаващи се със спорт, някакво разрешено предимство.

Цвеклото може да даде и предимство на старите хора, които срещат трудности във вършенето на ежедневните си дейности като изкачване на стълби и качването в автобуса, например.

Ключът към тези почти вълшебни свойства на цвеклото са нитратите, които увеличават енергията на мускулните клетки. Учените са установили това, като направили експеримент със 150 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те били разделени на две еднакви по брой групи. На първата бил даден сок от цвекло с богато съдържание на нитрати, а на другите дали същия сок, но без нитрати.

Доброволците не знаели, че двата сока са различни. На вкус те били еднакви. Разликата обаче се появила, когато участниците били поставени на серия физически изпитания. Според водещия на изследването Андрю Джонс ефектът на нитратите в цвеклото бил експлозивен и хората, снабдили организма си с тях, показали значително по-добри физически резултати. Специално в спринта те били много по-бързи, дори и преди да показвали по-слаби резултатите от опонентите си.

Следим ефекта на нитратите, съдържащи се в храната, от доста години, както и влиянието им върху човешкото здраве. Съдейки по последните ни изследвания, можем да кажем, че тези вещества правят мускулите ни много по-ефективни, макар и за сравнително кратък период от време, казва Джонс.

Изследванията на учените също така са показали, че освен червеното цвекло подобен ефект върху мускулите ни и физическите ни способности могат да имат някои зелени листни зеленчуци, като най-добрите от тях са спанакът и къдравото зеле. Всичко това се дължи отново на богатото съдържание на нитрати.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати