Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво да ядем, за да не страдаме от главоболие след употреба на алкохол

Какво да ядем, за да не страдаме от главоболие след употреба на алкохол

Махмурлук

Всеки знае основното правило при употреба на алкохол – не пийте на празен стомах. В началото на празничния сезон обаче, хубаво е да си припомним и някои други трикове, които ще направят следващата сутрин по-приятна и ще ни спестят агонията от следалкохолното главоболие.

Преди да започнем да вдигаме наздравици е хубаво да вечеряме с богата на протеини храна. Пиле с ориз, чушки или броколи е идеално ястие за тази цел. От една страна, пилешкото месо е богато на протеини. То помага да се чувстваме сити, тъй като е необходимо повече време за храносмилане на въглехидратите. Също така е полезно за организма, тъй като е богато на витамин В6, който, както знаем, се изчерпва при употреба на алкохол.

Добра идея е и консумацията на къдраво зеле. То ще помогне на черния ви дроб да се освободи от токсините, което значително ще облекчи работата му на сутринта след алкохолната сесия, на която сте се подложили.

Ако не сте на официална вечеря, добра идея е по време или след партито да хапнете филия ръжен хляб и бъркани яйца. Хлябът е с нисък глекимичен индекс, което означава, че е с високо съдържание на фибри. Те ще ви държат сити през нощта, което от своя страна ще ви спести неприятното свойство на алкохола да сгреши посоката по пътя си навън.

Яйцата са добър източник на протеини. Те също ще ви помогнат да контролирате апетита си. Богато им съдържание на витамини от групата В и цинк ще помогне на организма да се снабди с необходимите вещества, изчерпани при употребата на алкохол. Съдържащите се в тях аминокиселини обезвреждат също така вредното въздействие на ацеталдехида, който се намира в алкохола.

За да избегнете вредните ефекти на спиртните напитки и дори да сте способни да приемете по-големи количества от тях, хубаво е да запасите организма си със здравословни мазнини. Най-вкусният вариант за това е да хапнем в деня преди партито авокадо или сьомга.

Мазнините в авокадото ще поддържат нивата на кръвната захар, което ще ви спести тежкия махмурлук. То е богато също така на калий, което ще помогне на тялото да поддържа правилния баланс на течности, който може да се разстрои, когато започнете с употребата на алкохол.

Наред с препоръчителните храни преди и по време на употребата на алкохол има и някои, които е хубаво да избягвате. Такива са къри, ястия, богати на животинска мазнина, захарни изделия, газирани напитки, пикантни храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати