Колко протеини е необходимо да консумираме, за да отслабнем?

Протеини

Когато става въпрос за загуба на тегло, повечето от нас са загрижени за приема на калории. Но някои експерти казват, че може би е време да потърсим другаде. Според последни проучвания трябва фокусът на диетите да се съсредоточи към протеините.

Защо? Оказва се, че да се приема достатъчно протеин е от съществено значение за вашата загуба на тегло, защото така поддържате чувството си на ситост по-дълго, повишавате енергийните си нива и ремонтирате мускулната си тъкан.

В такъв случай колко протеини трябва да приемаме?

Експертите са на мнение, че докато всеки организъм и диета са различни, има формула за количеството на протеини, които трябва да приемаме, за да може всеки да се отърве от излишните килограми.

Нуждата от протеини се базира на телесното тегло, а в някои случаи - на процента калории, които приемаме. Като правило минималната препоръчителна доза за ден протеин е около 0.4 грама протеин при жените и 0.6 грама за мъжете.

Протеинова диета

Според новите възгледи на диетолозите, за да можем да отслабнем с помощта на протеините, трябва да увеличим техния прием с около 50 на сто. Това означава, че за всеки половин килограм, който тежите, трябва да приемате от 0.54 до 0.68 грама протеини всеки ден.

За средностатистическата жена в Европа, която тежи около 60 килограма, приемът на протеини всеки ден трябва да е някъде между 83 и 100 грама. Тази консумация ще помогне за задържането на чиста мускулна маса по времето, когато губим килограми.

Този режим е силно препоръчителен, когато диетата е комбинирана с интензивни силово-тренировъчни упражнения. Със засиления прием на протеини ще имаме и по-добър контрол върху апетита.

Картофена салата

Диетолозите обаче предупреждават да внимаваме откъде и от какво си набавяме нужните протеини. За да отслабнем, трябва да имаме калориен дефицит. Следователно някои източници на протеини са много по-ефективни от други. Необходими са ни храни, богати на витамини, минерали и други благоприятни за здравето хранителни вещества.

Похапвайте бяло месо, яйчен белтък, мляко, риба и ядки и семена. Коригирайте хранителния си режим така, че да намалите приема на мазнини, въглехидрати и ги заменете с авокадо, зехтин и пълнозърнести хлябове. Яжте много зеленчуци, съдържащи скорбяла.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари