По 6 000 стъпки на ден за перфектно здраве, фигура и дълъг живот

Ходене пеша

6 000 стъпки или 5 км на ден ви осигуряват движението, от което се нуждаете, за да сте здрави, красиви и да се радвате на дълголетие. Следвайки правилото за 6 000-те стъпки, скоро ще усетите разликата.

Специалистите са убедени, че когато и да включите 6 000-те стъпки в ежедневието си, няма да сбъркате. Доказано е, че те облекчават симптомите на артрита.

За да проследят ползите от завишената физическа активност, учените са провели двегодишно изследване. В него са включени 1 800 мъже и жени с артрит или такива, които са предразположени към заболяването. Те били на възраст между 50 и 79 години и носели крачкомери, за да измерват стъпките, които правят всеки ден. Доказано е, че тези, които са минавали по 6 000 и повече крачки, са свели симптомите до минимум. Ако правите това от по-ранни години, най-вероятно никога няма да се сблъскате с проблеми като артрит.

Движението е ключът към оптималното здраве, а ходенето е сред начините да подпомогнете метаболизма си и да постигнете забележителни резултати. Една периодична физическа активност значително намалява риска от инфаркт, диабет, остеопороза, рак и депресия.

Учените, разбира се, съветват да сме колкото се може по-активни физически в ежедневието си. Не е нужно обаче да прекарваме по 10 часа в залата, за да сме здрави. Всяка стъпка е убиец на калории и сигурен метод да се справите с наднорменото тегло. За това ви помагат именмо тези 6 000 крачки дневно. Това се равнява на около час ходене, но може да включва и изкачване на стълби – това е добре за мускулите на краката и задните части.

Движение

И докато някои се задоволяват с 6 000 крачки, други твърдят, че са нужни 10 000 крачки. Препоръката обаче не е съвсем научна, макар на китайския пазар още от 60-те години са пуснати педометри с името manpo-kei, което се превежда буквално като мярка за 10 000 стъпки.

Идеята допада на хората и води до редица изследвания. Те недвусмислено показват, че хората, които са увеличили своето ходене пеш до 10000 стъпки, получават реални ползи за здравето. Едно от изследванията показва, че само след 24 седмици ходене по тази схема дамите намаляват кръвното си налягане трайно. Тези с наднормено тегло пък подобряват нивата на глюкозата в кръвта.

Разходка

Днес мнозина възрастни са приели дозата от 5000–6000 крачки в ежедневието си. Има много мобилни приложения, които ни напомнят да не спадаме под този минимум. Причина да се ограничаваме до тях обаче няма.

Ако желаете най-доброто за себе си, то заложете на 10 000 крачки на ден. С помощта на приложение или педометър определете краткосрочните и дългосрочните си цели. Това ще ви донесе контрол и превенция на заболяванията.

Не забравяйте, че е добре да разнообразявате с и друга физическа активност. Една обикновена тренировка се равнява средно на 7 000 крачки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати