Не яжте преди тренировка! Ето защо

Фитнес

Какво трябва да се яде преди тренировка, е често срещан въпрос, който си задават хората, решили да се поддържат във форма. Има много спорове и мнения по темата, но според ново проучване те са безпочвени.

Учени от американския университет Бат твърдят, че не трябва да се консумира нищо преди фитнес, за да има оптимален ефект от упражненията. Според учените тялото изгаря повече мазнини при физическа активност, ако тя се извършва на празен стомах.

До това си твърдение експертите достигнали, след като изследвали 120 мъже и жени с наднормено тегло. Доброволците били разделени на две групи. Първата трябвало да се упражняват по 60 минути дневно на празен стомах. Втората група се упражнявала след висококалорична закуска, базирана на въглехидрати.

Закуска

Кръвните проби, взети след тренировката от участниците в опита, показали, че мастната тъкан се различава значително при всеки от двете групи. Консистенцията на мастните отлагания е много по-наситена при закусилите за разлика от останалите. Изводът на учените е, че при тренировка на гладно метаболизмът се захранва от мазнините в тялото, докато при хората, които били закусили, необходимата енергия за упражненията се черпела от поетите въглехидрати.

Според учените упражненията на гладно осигуряват по-качествени промени в мастната тъкан. Резултатите показали, че фитнесът на гладно не само топи по-бързо нежеланите килограми, но и има значителна полза за здравето в дългосрочен план. Мастната тъкан играе важна роля по време на упражнения и по време на активна физическа работа. Тя осигурява голяма част от енергията за работа на скелетните мускули.

Хранене преди тренировка

Изследването на учените бе подкрепено от редица водещи фитнес инструктори. Според много от тях храненето преди тренировка кара хората да се чувстват неразположени.

След хранене стомахът започва да усвоява храната, като активизира кръвообмена в тялото. По време на тренировка за по-добрата си активност мускулите имат нужда от приток на кръв. Тъй като голяма част от нея е заета с усвояването на хранителните вещества, мускулите не са снабдени с достатъчно кръв и не могат да работят пълноценно. Точно и затова ние се чувстваме уморени, когато правим физически упражнения след ядене.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати