Фитнес срещу алкохолизъм – нов метод за лечение

Фитнес упражнения

Фитнесът може да ни помогне да се отървем от излишните мазнинки, да направим тяло за лятото и да се отървем от алкохолизма. Колкото и странно да ви се струва, последното също е вярно.

Пиенето неминуемо се отразява на живота ни особено когато е неконтролирано. Прекаляването с алкохол разбива денонощните ритми на тялото и организма ни. Пристрастените алкохолици в масовия случай не се хранят редовно, имат проблеми със съня и се дистанцират от вродените цикли на будно състояние и сън. Това неминуемо натоварва организма и го изтощава. Като естествена реакция той търси още алкохол, за да се справи с кризите, което води до един омагьосан кръг.

Единственият начин да се справи човек с алкохолизма, е да прекъсне този зловреден цикъл, преди да го е унищожил. Ново международно проучване полазва, че това може да стане лесно с физическите упражнения. Активните тренировки в залата са много по-ефективни от всички допълнителни лекарства, които помагат на алкохолно зависимите.

Алкохолизъм

Злоупотребата с алкохол кара хората или да си лягат твърде рано или да не спят с дни. Това разбива режима на хранене. Доказано е, че хора с променливи смени в работата си имат много по-голям шанс да станат алкохолно зависими поради разбитите си денонощни ритми. Новите експерименти с животни показват, че редовните физически упражнения са по-ефективни от всякакви медикаменти в борбата с този порочен кръг.

На животните е осигурен достъпът до колела за тичане или други форми на доброволни упражнения. Колкото по-активни били те, толкова повече се заздравявал мозъкът им. Подобрили се денонощните ритми на организма и емоционалната стабилност. В крайна сметка фитнесът се оказал ключов за регулиране на денонощните ритми. Спирането му обаче връщало пациента към желанието за спиртни напитки.

Изводът на учените е повече от интересен. Според тях консумирането на алкохол и доброволните физически упражнения имат еднаква функция като поведение, което организмът възнаграждава вътрешно. И двата водят до приятни усещания, но по различен начин. Това означава, че едното може да замести другото. Откритието доказва, че двата типа поведение се регулират от препокриващи се мозъчни системи.

Фитнес

Фитнесът променя химията на мозъка по начин, подобен на алкохола. Той го кара да отделя хормона на удоволствието допамин, който награждава организма ни след секс, добра храна и различни форми на опиати. Това на практика означава, че упражненията могат да бъдат ефективен, полезен и естествено приятен заместител на всеки вид зависимост. И действат като превенция при хора, податливи към такива.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати