Свалете 30 кг за половин година с модерната пеган диета

Диета

Неотдавна дамите от цял свят се запалиха по палео диетата, основаваща се на храните, които са консумирали хората по време на Палеолита. При нея се избягват рафинираните храни, солта, захарта, мазнините (зехтинът е позволен в малки количества), преработените колбаси, млякото и млечните продукти, бобовите и зърнените култури, както и зеленчуците, богати на скорбяла.

За сметка на това са позволени почти всички зарзавати, плодове, семена, сушени плодове, яйца и чистото месо. И въпреки че в този си вид диетата получи доста добри отзиви, някои специалисти по хранене решиха да го комбинират с принципите на веган диетата, при която се консумират само храни от растителен произход.

Палео диета

Така се заражда пеган диетата, за която се смята, че съдържа най-доброто и от двата режима. При нея се похапват най-вече свежи зеленчуци, плодове и ядки. Или казано с други думи яйцата, месото и рибата заемат едва около 25 процента от общото меню.

Примерно меню за пеган диета

Закуска: Бъркани яйца със спанак

Втора закуска: Ябълка, портокал или друг свеж плод по избор

Обяд: Малко парче печено телешко и голяма зеленчукова салата

Следобедна закуска: Шепа сушени плодове или ядки

Вечеря: Печени зеленчуци

Телешко със салата

Какви са предимствата на пеган диетата? При нея се отслабва още по-бързо. Специалистите изтъкват, че ако се спазва съвестно, за половин година с този начин на хранене могат да се свалят близо 30 кг.

Освен това пеган диетата е подходяща за лица, които имат глутенова непоносимост или лактозна непоносимост. Тъй като е богата на фибри пък, е подходяща за хора, имащи стомашни проблеми. Препоръчва се също така при диабет и високо кръвно налягане.

Има ли недостатъци пеган диетата? Според някои специалисти този начин на хранене е доста еднообразен и небалансиран. Затова, ако се спазва повече от година, може да лиши организма ни от някои ценни вещества като калций и това да понижи плътността на костите, и да доведе до косопад и чупливи нокти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати