Силовите упражнения във фитнеса пазят сърцето здраво

Силовите упражнения във фитнеса пазят сърцето здраво

Силовите упражнения помагат за развитието на скелетните мускули и дават сила и издръжливост. Те са перфектният начин за изгаряне на излишните мазнини и оформяне на тялото. Ползите от тях обаче не свършват до тук.

Според ново проучване, проведено от изследователи в Медицинския университет Рудуб, Нидерландия, силовите упражнения могат да помогнат и за намаляването на риска от високо кръвно налягане и диабет. Проучването показва, че само две серии седмично по 30-минути тренировки за тегло могат да запазят сърцето и да предпазят човек от развитие на метаболитен синдром.

Синдромът е набор от биохимични и физиологични аномалии като високо кръвно налягане, висок холестерол, повишени нива на кръвна захар и наднормено тегло, които може да доведат до сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Много предишни проучвания показват, че само 15-минутно упражнение с умерена интензивност може да помогне за намаляване на риска от ранна смърт, причинена от сърдечни заболявания. Новите изследвания обаче се фокусират конкретно върху силовите упражнения вместо върху ходенето, бягането или колоезденето.

За доказване на теорията си учените използвали данни от изследванията на 7 418 мъже и жени на средна възраст, които са участвали в проучване, посветено на ползите от аеробиката. Участниците били помолени да разкажат по какъв начин тренират, по колко време и на какви уреди.

Силовите упражнения във фитнеса пазят сърцето здраво

Всички участници били здрави и без метаболитен синдром в началото на проучването. Изследването протекло между 1987 и 2006 година, като до неговия край 15% от участниците развили метаболитен синдром. Резултатите показали, че тези, които са правели редовно силови упражнения, имат 17% по-малък риск от развитие на метаболитен синдром в сравнение с тези, които тренирали по друг начин.

Освен това тези, които тренирали по два пъти седмично по един час, били с 29% по-нисък риск от заболяването. Така учените стигнали до заключението, че силовите упражнения веднъж или два пъти седмично могат да ви помогнат да останете здрави и да ви спестят редица проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати