Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Най-дълголетното семейство в света сподели тайната си за дълъг живот

Най-дълголетното семейство в света сподели тайната си за дълъг живот

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Варени яйца

Общата възраст на северноирладското семейство Донъли е 1075 години, което им е осигурило вписване в Книгата на рекордите Гинес. Неговите членове споделят, че имат една малка тайна в режима на хранене, която им осигурила дълголетието.

13 братя и сестри от ирландски клан живеят в графство Арма и вероятно са най-възрастното семейство на планетата, съобщава британския Дейли телеграф.

Те са стигнали до достолепната възраст благодарение на редовната консумация на овесена каша. Израснали са във ферма, благодарение на което са хапвали само пресни плодове и зеленчуци.

Но ирландците са убедени, че дължат доброто си здраве и дълголетие само на навика им да хапват два пъти на ден овесена каша – сутрин и вечер.

Усвоихме този хранителен навик от татко, който никога не пропускаше да хапне овесена каша преди вечеря, споделя 72-годишният Лео Донъли, който е най-младият в семейството.

Към кашата те прибавят и мляко, както и малко конфитюр, като допълват, че е задължително да се хапва поне два първи на ден.

Навикът на семейството провокира Международния център на дълголетието да проучи дали консумацията на овесена каша може да повлияе върху здравето и качеството на човешкия живот.

Според експертите кашата, която са консумирали ирландците, е от овес, произвеждан в техния двор, и най-вероятно естественият продукт е помогнал да живеят по-дълго.

В начина им на хранене са липсвали обработени, консервирани или пък замразени храни. Готвели са само това, което са произвели, като дори и пилетата са отглеждали сами.

Закуската в дома на Донъли от край време започва в седем сутринта и винаги с овесена каша. В 13 часа е обядът, когато се сервират сезонни зеленчуци, яйца, домашен хляб и чай.

В 18.00 часа е вечерята, а на масата се слага пилешко или свинско с картофи, сезонни плодове, варени яйца и домашно приготвен хляб.

Последното хапване е малко преди 22.00 часа и се състои от овесена каша с прясно мляко и конфитюр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати