Митовете за метаболизма, които разбиха на пух и прах

Метаболизъм

Метаболизмът се отнася до определени химични реакции в нашето тяло, които спомагат за поддържането на здравето на клетките ни. Това е лесно за разбиране. Хората с висок метаболизъм могат да изгорят повече калории и да отслабнат по-бързо. Така че желаещите да имат стройна фигура без излишни килограми невинаги трябва да разчитат на упражнения и диети. Има и други начини да се ускори метаболизмът.

Разбира се, при днешния лесен достъп до информация често се получава така, че оставаме дезинформирани и започваме да вярваме в някои неистини, които бързо се превръщат в митове. Това важи с пълна сила и за метаболизма. В желанието си да го ускорим, ние често прибягваме до някои безполезни и дори неразумни техники.

На първо място, трябва да знаем какво точно е метаболизмът. Това е процесът, чрез който тялото ви преобразува това, което ядете и пиете, в енергия. По време на този сложен биохимичен процес калориите в храната и напитките се комбинират с кислород, за да освободите енергията, от която тялото ви има нужда, за да функционира. С прости думи, метаболизмът на организма определя много от калориите, които изгаряте в един ден. Така че, ако по някаква причина метаболизмът е забавен, няма да изгаряте толкова калории, колкото би трябвало.

Науката предлага, че основната ви метаболитна скорост представлява около 70% от калориите, които изгаряте всеки ден. Ако метаболизмът ви е бавен, няма да изгаря калории по начина, по който се предполага, и вместо да изразходва калории, ще ги съхранява като мазнини.

Калории
Снимка: AdmeRu

Колкото по-бавен е вашият метаболизъм, толкова по-малко калории трябва да консумирате, за да избегнете натрупването на тегло. Така че ако консумирате 2000 калории всеки ден и изгаряте 2000 калории, няма натрупване на тегло, но също така няма и да губите килограми.

Един от най-разпространените митове около метаболизма е, че той е бавен или бърз на генетична основа. Всеки експерт, разбира се, ще ви каже, че това е абсолютно невярно. Процесът не е генетичен и всеки може да го засили с правилните напътствия и спазване на определен режим.

Хранене

Разпространен мит е и че ако имате добър метаболизъм, можете да си позволите да се храните неразумно, без да следите калориите, които поглъщате. Истината обаче е, че ако консумирате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, без значение колко ефективен е вашият метаболизъм, няма да отслабнете.

Също невярно е твърдението, че метаболизмът не се променя с течение на времето. Тъжният факт е, че метаболизмът се променя в зависимост от живота, който поддържате. Хубавото е, че ако се упражнявате редовно и се храните балансирано, можете да направите истинска промяна в метаболизма на тялото си към по-добро.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати