Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Сигурен лек против възпаленията – обикновена тренировка!

Сигурен лек против възпаленията – обикновена тренировка!

Едва 20 минути умерени упражнения на ден могат значително да намалят появата на възпаления, твърди ново проучване. Според експерти от Калифорнийския университет в Сан Диего кратките умерени упражнения ще повишат имунитета ви и ще намалят възпалението в тялото ви. Това ще ви направи по-малко склонни към заболявания като артрит и фибромиалгия.

Според резултатите от изследването дори и 15-минутна лека тренировка може да подейства еднакво и дори по-добре от най-силното противовъзпалително лекарство в дългосрочен план.

Оптималният вариант според учените е 20-минутна лека тренировка, която не трябва да е прекалено изморителна, но трябва да осигури необходимия тласък на организма да активизира и да поддържа във форма защитните си сили или с други думи имунната система.

Нашето проучване установи, че една сесия от около 20 минути умерена тренировка води до 5% увеличаване на броя на стимулираните имунни клетки, пазещи тялото ни от възпаления, вируси и опасни заболявания, казва водещият на изследването професор Сузи Хонг от Калифорнийския университет.

Учените установили, че докато човек се упражнява, мозъкът и симпатиковата нервна система се активират, което позволява на тялото да извършва работа, докато хормоните, които се освобождават в кръвния поток, задействат адренергичните рецептори, които имунните клетки притежават.

Според изследователите упражненията не трябва да са интензивни, за да постигнат противовъзпалителни ефекти. Тежките тренировки стресират организма и постигат обратния ефект. От друга страна, умерена сесия упражнения е напълно достатъчна да изгоним възпаленията надалеч.

Пациентите с хронични възпалителни заболявания трябва винаги да се консултират със своя лекар относно подходящия план за лечение, но знанието, че упражненията могат да действат като противовъзпалително средство, е вълнуваща стъпка напред във възможностите им да облекчат и дори да излекуват своето заболяване, отбелязва професор Хонг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати