ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да се храним, когато спортуваме?

Как да се храним, когато спортуваме?

Как да се храним, когато спортуваме?

Решили сте да се приведете във форма? Няма по-хубаво от това. Спортът ще ви помогне да изгорите натрупаните мазнини, както и ще предотврати редица опасни заболявания. Не бива обаче да забравяте, че тялото ви ще се нуждае от енергия, за да продължи да ви служи по време на тренировките.

Тук идва въпросът с какво трябва да се храним, докато спортуваме. Колкото и да сте изморени и да се нуждате от храна след изтощителна тренировка, сложете юзди на глада си и не се нахвърляйте на първото вкусно нещо, което фиксирате. Това ще направи усилията ви напразни.

За да е ефективна тренировката, трябва да се храните по определен начин преди, по време и след тренировка.

Преди тренировка тялото ви трябва да има достатъчно енергия. В противен случай най-малко няма да можете да се упражнявате качествено, в някои случай дори може да се стигне до травми и по-сериозни проблеми.

На първо място, трябва да сте добре хидратирани. Хапнете здравословни въглехидрати като пълнозърнести зърнени храни (с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено мляко), пълнозърнест хляб, сладко кисело мляко, пълномаслени тестени изделия, кафяв ориз, плодове и зеленчуци.

Избягвайте наситени мазнини и протеини. Тези вещества се усвояват по-бавно в стомаха и отнемат кислород и енергия, доставящи кръв от мускулите. Непосредствено преди тренировката хапнете ябълка или банан. Идеята на храненето преди тренировка е да консумирате лесно усвояеми продукти, които да ви дадат енергия, но да не ви натежат по време на упражненията.

Как да се храним, когато спортуваме?

По време на тренировка не трябва да ядете. Разбира се, това зависи от продължителността на тренировката. Ако тя продължава повече от 45 минути, трябва да осигурите на тялото си допълително енергия. След всеки половин час упражнения хапвайте поне по 50-100 калории. Те трябва да идват от нискомаслено кисело мляко, стафиди или банани – продукти, които не затормозяват храносмилането. На всяка цена по време на тренировката трябва да останете хидратирани, затова пийте много вода.

След тренировка тялото ви се нуждае от възстановяване и сила. Точна затова е добра идея да го подкрепите с умерена доза протеини. Това също така помага на мускулите да се възстановят и растат. По ваш избор хапнете две сварени яйца, чаша шоколадово мляко или чаша суроватъчен протеин.

Ако спортувате, за да отслабнете, хапвайте след тренировка 3-4 пълнозърнести бисквити, едно твърдо сварено яйце, като не забравяйте да изпиете поне две чаши вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати