Ползи от консумацията на Годжи Бери

Годжи Бери

Когато става въпрос за супер храни, Годжи Бери е това, за което се сещаме веднага. Наричат това плодче червеният диамант на Азия не само заради цвета му, а и заради невероятните му хранителни и лечебни качества. Спокойно можем да кажем, че те са еликсир на вечна младост.

Безценните червени диаманти на младостта са азиатско растение, което е познато под името лиций и се е ценяло високо още в Древен Китай.

Плодът на Годжи Бери е със сладникав вкус. Най-качествени са плодчетата, отглеждани в Хималаите, откъм Тибет. Отдавна за Китай този плод е индустрия заради лековитите ползи от консумацията на Годжи Бери.

Какво съдържа плодът на Годжи Бери?

Годжи Бери

Плодчето на Годжи Бери е пълно с биоактивни полизахариди, а те поддържат енергийните системи на организма. Изключително богатство на хранителни вещества има в Годжи Бери.

Плодчетата имат в състава си 22 минерала, 18 аминокиселини, 6 основни витамина, 5 вида ненаситени мастни киселини, 5 вида каротеноиди. Годжи Бери е полезно за зрението, предпазва черния дроб и бъбреците, укрепва имунитета.

Плодчето е цяло чудо. То действа добре за хормона на растежа и забавя стареенето, затова се твърди, че дълголетието на хората в Хималаите се дължи точно на ползи от консумацията на Годжи Бери. Облекчава главоболието, действа добре при безсъние, регулира кръвното налягане и холестерола.

Подбор и съхраняване на Годжи Бери

Годжи Бери

Пресните и ненаранени плодове са най-предпочитани. Те дават най-много на организма. Поради факта обаче, че плодът е много търсен, а външната обвивка - много нежна, той е много нетраен и е трудно да се намери запазен плод в непреработено състояние.

В търговската мрежа тези плодове могат да се намерят пакетирани в прозрачна опаковка. Предлагат се в сушен вид.

Как се консумира Годжи Бери?

Годжи Бери

Консумацията става след термична обработка (за дезинфекция). Може да се запари като чай. Много предпочитано е с мюсли, овесени ядки или ако се разбърка с кисело мляко. Преди това трябва да се попари.

Може да се добави и към кейкове и десерти заедно с подправките. При гастрит е добре да се консумира самостоятелно, но след попарване. За понижаване на кръвната захар или за понижаване на холестерола, плодчетата се заливат се запарват и се пие и водата. Препоръчват се 10-20 грама дневно, приемани на 3 пъти.

Веднъж захване ли се, Годжи Бери е непретенциозно растение, вирее при всякакви стресови условия. Ще расте и на сянка, но ако е на слънчево място, дава повече плодове.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати