Храни, които дразнят стомаха

Дразнещи стомаха храни

Стомахът на всеки човек реагира различно на храната в зависимост от това дали става въпрос за по-чувствителна стомашна лигавица, която реагира на всяко минимално дразнение, или за устойчив и здрав стомах. Препоръчително е да се спазва хранителен режим, съобразен с индивидуалните особености.

Всички са чували правилата за добро хранене. То трябва да става задължително на маса, по възможност в компания, да се яде бавно и с удоволствие. Храненето трябва да приключи в момента, когато все още чувстваме лек глад. Това чувство съвсем скоро ще бъде изместено от усещане за ситост. Има и групи храни, които е добре да се избягват, защото дразнят стомаха и това важи за всеки тип организъм.

Изкуствени подсладители

Ще ги намерите основно в газираните напитки. Аспартамът и захаринът променят чревните бактерии, които контролират метаболизма. Това предизвиква неразположения в стомашно-чревния тракт, а също и превръщането на хранителните продукти в мазнини. Така се трупат излишни килограми.

Сладкиши

Сладки неща

Сладките неща се рекламират най-често като продукти без захар. Заместителите аспартам и захарин нанасят повече вреди от захарта и предизвикват дискомфорт. Много вредни са дъвките, които карат стомаха да произвежда киселини, от които няма нужда, тъй като не служи за обработка на храната.

Мляко, различни видове меко сирене, сладолед

Меки сирена

Обработката на лактозата до мляко е способност на организма, която е възможно да бъде загубена през годините. При някои хора това става рано, още в първите години на живота им. Причината за това явление е, че един от ензимите - лактазата, се произвежда от тялото само докато то трябва да се храни с мляко, след това производството спира. За тези хора се казва, че страдат от лактозна непоносимост. Прекаляването с консумацията на мляко не бива да допускат дори хората, които не страдат от такава непоносимост, защото млякото предизвиква газове и стомашни разстройства.

Пържени храни

Пържени храни

Всички вече знаят, че порцията вкусни пържени картофки е вредна за здравето. Вредите от пържените храни са многостранни. Те причиняват разстройство или могат да доведат до обратния ефект - да останат дълго в храносмилателната система поради малкото количество фибри, които разграждат храната. В процеса на пържене се отделят канцерогенни вещества, които действат много отрицателно на стомаха. Стремежът трябва да бъде в посока пълно спиране на употребата на пържени храни.

Цитруси

Цитруси

Цитрусовите плодове са източник на витамини, но с количествата и честотата на консумиране на цитрусови плодове трябва да сме внимателни, защото могат да увредят стомаха. Портокалите, лимоните и грейпфрутът дразнят лигавицата на стомаха и предизвикват рефлукс - обратно връщане на стомашна киселина в хранопровода.

Чесън и лук

Лук и чесън

Непрекъснато се изтъкват положителните качества на тези зеленчуци, трябва да се знае, че захарите и фибрите в чесъна и лука, които не се абсорбират добре в тънките черва, водят до редица проблеми.

Бобови култури

Боб

Бобът и другите бобови култури като леща, нахут са отличен източник на протеини. Те съдържат обаче и въглехидрати, които са трудно смилаеми и затрудняват работата на стомаха. Затова трябва да се подбира внимателно кога да се включват в менюто.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати