ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Бяло или червено вино, кое е по-здравословно?

Бяло или червено вино, кое е по-здравословно?

Вино
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
Виж ››

Предпочитанието на бяло или червено вино е въпрос на вкус. Но ако искате да се спрете на по-здравословното от тях, кой да бъде изборът? На 25 май пък се отбелязва Денят на виното, така че е добра идея да обсъдим този въпрос.

Червеното вино е привлякло вниманието на специалистите с потенциала си да предпазва сърцето и оттам да повишава продължителността на живота. Преди да разкрием качествата му обаче, нека се запознаем по-обстойно с него.

Какво представлява виното?

Виното е ферментирал гроздов сок. Гроздето се събира, смачква се и се слага в съд да ферментира. Процесът на ферментация превръща естествените захари в гроздовия сок в алкохол. Гроздето се пресова на преса, която премахва кожите и други утайки. Дали гроздето ще бъде пресовано преди, или след ферментация, както и цветът на самото грозде, определя дали питието става бяло или червено вино.

За направата на бяло вино гроздето се пресова преди ферментация. За червено вино пресоването е след ферментация.

Виното отлежава в дъбови бъчви, докато стане готово за бутилиране.

Червените сортове грозде се използват за направа на червено вино, а бялото вино се прави от червено или бяло грозде.

Много страни произвеждат вино. Някои от основните лозарски райони са във Франция, Италия, Испания, Чили, Южна Америка, Южна Африка, Австралия и Калифорния в САЩ.

Вино

Сравнение на хранителните профили на бялото и червеното вино

Червеното и бялото вино имат много сходни хранителни профили. Калориите, въглехидратите, захарта, витамините са почти еднакви с лек превес на червеното вино, което съдържа повече витамини и минерали, но пък бялото вино е с по-малко калории.

Предимства на червеното вино

Тъй като ферментира заедно с гроздовата кожа и семето, червеното вино запазва много от свойствата на растението, от което се прави, и носи много ползи за здравето. То предпазва от сърдечни заболявания, тъй като има защитен ефект за сърцето. Червеното вино увеличава добрия холестерол. Поддържа и мозъчните функции поради антиоксидантите в него.

При употребата и на двата вида вино - червено и бяло, предпазва от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон в сравнение с тези, които не пият нито един от двата вида вина.

Понижен риск от остеоартрит. Проучване доказва, че пиещите червено вино по-рядко боледуват от артрит в сравнение с пиещите бира.

По-нисък риск от ракови заболявания. Употребяващите малки количества бяло или червено вино по-рядко страдат от рак на белия дроб.

Недостатъци на пиенето на вино

Основен недостатък е пиенето на твърде големи количества бяло или червено вино. Световната здравна организация съветва, че не бива да се надвишава едно питие на ден за жени и 2 питиета на ден за мъже, 5 пъти в седмицата. Стандартното питие се определя като чаша с 148 милилитра вино при 12% алкохолно съдържание във виното.

Бяло или червено вино е по-здравословно да пием?

Според специалистите безспорен победител е червеното вино, стига да се спази границата на разумната консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати