Ползи за здравето от яденето на диня

Диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който всички обичаме да похапваме. Динята съдържа само 46 калории на резен, като същевременно е с високо съдържание на витамин С, витамин А и др. Ето няколко здравословни предимства на яденето на диня:

1. Динята помага да се хидратирате

Питейната вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано. Въпреки това яденето на храни, които имат високо съдържание на вода, също може да помогне. В случая динята съдържа 92% вода.

2. Съдържа хранителни вещества и полезни съединения

Що се отнася до плодовете, динята е една от най-ниско калоричните плодове - в 154 грама диня има само 46 калории. Освен това в един резен диня се съдържа 21% от референтния дневен прием на витамин С, 18% - витамин А, 5% - калий, 4% - магнезий, като има и витамините В1, В5 и В6. Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета каротин и ликопен.

3. Динята е полезна за кожата и косата

Два витамина в динята - витамин А и витамин С - са важни за здравето на кожата и косата ни. Витамин С помага на тялото да произвежда колаген - протеин, който поддържа здрава кожа и гъста коса. Витамин А е също важен за здравето на кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на клетките на кожата. Без достатъчно витамин А, кожата може да изглежда суха и раздразнена.

Диня

4. Може да подобри храносмилането

Динята съдържа много вода и малко количество фибри - и двете са важни за здравословното храносмилане. Фибрите и водата са важни за здравословното храносмилане. Динята съдържа и двете.

5. Яденето на диня може да подобри здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Фактори като начина на живот, включително здравословната диета, могат да намалят риска от сърдечен удар. Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за сърцето. Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Динята също така съдържа цитрулин - аминокиселина, която може да увеличи нивата на азотния оксид в организма. А пък той помага на кръвоносните съдове да се разширяват, което води до понижаване на кръвното налягане.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари