Е527 - вреди и странични ефекти

E527

Зад Е527 се крие амониев хидроксид. Това е вещество без цвят, и се отличава с характерен мирис на амоняк, който се отделя при разпадането му в свободно състояние. Добива се от синтетични суровини, а именно от амонячна вода. Използва се основно в хранителната промишленост при приготвянето на какаови продукти, карамелени бонбони.

Тази хранителна добавка играе роля емулгатор и регулатор на киселинността. Използва също така като консервант за унищожаване на евентуално попаднали опасни микроорганизми при процеса на производство на някои хранителни продукти. Намира приложение във фармацефтичната индустрия като течна тор, в производството на почистващи препарати.

Използването му в някои страни (Австрия, Великобритания, Нова Зеландия) е забранено, защото крие опасност за здравето, ако се влага в големи количества при производството на хранителни продукти. Има данни, че консумирането на храни с вложен в тях Е527 може да отключат алергични реакции или да станат причина за дискомфорт в стомаха след консумация.

В повечето страни от Европа обаче, в това число и САЩ, амониевият хидроксид се ползва свободно. Като аргумент за използването му се посочва, че се влага в много малки количества. Храните, в които се използва Е527, са тези, които претърпяват термична обработка и по-точно печене. В случая се използват неговите качества на набухвател.

Продължителната консумация на подобни изделия могат да доведат до редица здравословни неразположения. Въпреки че амонякът и амониумът играят важна роля за правилното функциониране на бъбреците и за поддържането на киселинния баланс в тялото, високи нива на химикала могат да разрушават стените на кръвоносни съдове.

Карамел

Макар и да е описано на етикетите неговото влагане в продуктите, е добре да се избягва приемането му с храните. Това в пълна сила важи и за всички други храни, на чийто етикети е изписано Е с различни цифри след това. Тук влизат консерванти, набухватели, регулатори на киселинността, оцветители и други.

Едни от тях може да са разрешени за използване у нас, а в други страни да са забранени. Нека да се замислим над този факт.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати