Колко течности да пием преди, по време и след фитнес?

Фитнес

За доброто здраве от първостепенна важност е поддържането на добър воден баланс в тялото. При хората, които спортуват активно, водният баланс е много важен заради засилената активност, поради която се губи бързо вода чрез потене.

Преди посещението във фитнеса трябва да се пият повече течности, отколкото в ежедневието. Препоръчва се още предишния ден да се засили приемът на вода над обикновения. Чаша фреш и зеленчуков сок, както и нискомаслено мляко могат да заместят водата. И все пак, колко течности да пием преди, по време и след фитнес?

Сутринта, преди да се отправите към залата за тренировки, също трябва да се приеме половин литър течност. По време на тренировката количеството вода, необходима на организма, не е еднакво за всички, зависи от много фактори като лично тегло, времетраене и интензитет на физическото натоварване и други.

Какви течности при фитнес не бива да се приемат? Много хора взимат различни хранителни добавки за трениращи по време на спорт. Това е неправилно, в добавките има много соли и те засилват отделянето на течности, както и пречат на усвояването им от организма.

Препоръчва се да се пие минерална вода с нормална температура, по 200 милилитра на около 20 минути трениране. Ако тренировката ще бъде краткотрайна, до час, течностите може да се приемат след приключване на заниманието във фитнеса.

Идеята е, че водата ще възстанови загубените течности при потенето. При това положение, през зимата количествата вода ще бъдат по-малки, отколкото лятно време.

Общоизвестно е, че на края на заниманията трябва да приемем същото количество течности, което е загубено в залата, минус 20 процента. Казано с езика на цифрите, ако се премерим преди и след тренировка и се окаже, че сме с 1 килограм по-леки, значи трябва да изпием 800 милилитра вода. Тези 800 милилитра са над количеството от 2 литра, което по принцип трябва да се пие на ден.

Ориентирането в нужните количества течности може да стане и чрез наблюдаване на цвета на урината. Тя трябва да е леко жълта. Ако избледнее съвсем, значи изпитата вода е прекалено много, а ако имате тъмна урина, това значи, че сме дехидратирани и се нуждаем от вода, за да възстановим баланса.

Какви течности да се пият при фитнес тренировки?

Фитнес

Сред подходящите течности при фитнес е натурален сок, но когато наистина е 100 процента натурален, тоест трябва да бъде приготвен лично. Препоръчва се също прясно краве или соево мляко. Те са подходящи, защото съдържат въглехидрати, както и елементите натрий и калий, а те се губят с потта. Протеинът в млякото помага много за изграждане на мускули.

Сутрин изборът е между чая и кафето. Чаят е правилния избор, особено ако става въпрос за зелен чай. Според много хора кафето е подходящо, защото стимулира термичната активност на тялото. Това обаче е грешка, тъй като то може да причини ускорен пулс, а това трябва добре да се контролира при физически натоварвания.

Минералната вода е без конкуренция сред течностите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати