Как ходенето ни помага да отслабнем

приятелки се разхождат

За никого не е тайна, че една разходка след тежък и натоварен ден може да направи чудеса. Освен, че ще се отпуснете и ще свалите напрежението, ходенето пеша ще ви зареди с настроение и енергия, и определено ще се почувствате нов човек.

Всъщност, ходенето е една от най-лесните форми на упражнения, които можем да включим в ежедневието си и които със сигурност ще ни поддържат здрави и във форма. Освен, че ще ни държи далеч от сърдечни заболявания, диабет и рак, ходенето помага да отслабнем.

Ето как ходенето може да ни помогне:

Изгаря калории

Тялото ни се нуждае от енергия за всички сложни химически реакции, които ни позволяват да се движим, дишаме, мислим и функционираме нормално. Ежедневните нужди от калории обаче са индивидуални и зависят от теглото, пола, гените и нивото на активност. Известно е, че трябва да изгорим повече калории, отколкото консумираме, за да отслабнем. Освен това хората, които са физически по-активни, изгарят повече калории.

За съжаление, заседналият начин на живот може не само да допринесе за увеличаване на теглото, но и да увеличи риска от здравословни проблеми. Затова – ходете повече и по-често. Това ще ви помогне да изгорите повече калории и да намалите тези рискове. Всъщност, ходенето само на една миля изгаря около 100 калории. За да увеличите интензивността на ходенето си и да изгорите повече калории, опитайте да се разхождате по маршрути с хълмове или леки наклони.

отслабнала жена с разходки

Помага за запазване на чистата мускулатура

Когато хората изграят калории и губят тегло, те често губят някои мускули в допълнение към телесните мазнини. Това може да бъде контрапродуктивно, тъй като мускулът е по-метаболитно активен от мазнините. Упражненията, включително ходенето, могат да помогнат да се противодейства на този ефект чрез запазване на чиста мускулна маса, когато отслабнете. Това помага да се сведе до минимум забавянето на метаболизма, което често се случва при загуба на тегло, което пък улеснява поддържането на резултатите.

Топи коремните мазнини

Съхраняването на мазнини в коремната област е свързано с повишен риск от заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Всъщност, мъжете с обиколка на талията, по-голяма от 102 см и жени с обиколка на талията, по-голяма от 88 сантиметра, имат абдоминално затлъстяване, което се счита за риск за здравето.

Един от най-ефективните начини за намаляване на коремните мазнини са редовни аеробни упражнения, каквото е и ходенето. В едно малко проучване затлъстели жени, които ходели около 50-70 минути три пъти седмично в продължение на 12 седмици, средно намалили обиколката на талията си с 2, 8 см и изгубили 1, 5% от телесните си мазнини. Доказано е също, че хората на диета, които ходят умерено или интензивно, в продължение на един час пет пъти седмично, са намалили теглото си почти двойно.

Подобрява настроението

щастлива двойка по време на разходка

Всъщност всяка физическата активност намалява чувството на стрес, депресия и безпокойство, като следователно повишава настроението ни. Упражненията правят мозъка по-чувствителен към хормоните серотонин и норепинефрин. Тези хормони облекчават чувството на депресия и стимулират освобождаването на ендорфини, което ни кара да се чувстваме щастливи. Нещо повече, някои изследвания са установили, че редовното участие в упражнения, които ни харесват, включително и ходене, може да ни направи по-мотивирани да поддържаме форма.

Помага за контролиране на теглото

Редовните упражнения, като ходене, играят важна роля в подпомагането на поддържането на загуба на тегло. Те не само помагат да се увеличи количеството енергия, което изгаряме всеки ден, но и помагат да изградим по-чиста мускулатура, така че да изгорим повече калории, дори и в покой. Освен това, редовните умерени упражнения подобряват тонуса ни, което спомага да останем активни в по-дългосрочен план.

Скорошно изследване сочи, че за да поддържаме стабилно тегло, трябва да ходим поне 150 минути на седмица. В действителност, проучванията установили, че хората, които се упражняват най-много, обикновено са най-успешните при поддържането на загуба на тегло, докато хората, които се упражняват най-малко, вероятно ще възвърнат теглото си.

Така че, останете активни и се опитвайте да ходите повече пеша. Ако искате да отслабнете, ще получите най-добри резултати, като комбинирате увеличаването на физическата активност със здравословните промени в диетата си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати