Естествени подсладители, които са полезни за здравето

Естествени подсладители

Захарта във всички форми е прост въглехидрат, който тялото превръща в глюкоза и използва за енергия. Но ефектът върху тялото и цялостното ви здраве зависи от вида захар, която ядете.

Експерти определят рафинираната захар като нездравословна. Макар че прекратяването ѝ може да бъде доста трудно, определено си заслужава усилието да опитаме да я намалим или да я ограничим напълно.

За щастие има естествени подсладители, които всъщност са добър заместител на рафинираната захар, като също временно с това са и доста полезни за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и фруктоза и същевременно са изключително сладки на вкус. Вижте кои са полезните естествени подсладители!

Стевия

Стевията е полезен подсладител

Стевията е сред популярните естествени подсладители. Извлича се от листата на растение, наречено Stevia rebaudiana. Това растение е отглеждано за сладост и медицински цели в продължение на векове в Южна Америка. Листата на стевията съдържат съединения, които са в пъти по-сладки от захарта. Проучвания сочат, че стевията понижава кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Ако имате нужда да подсладите нещо, стевията със сигурност е здравословен избор.

Еритритол

Еритритолът е друг нискокалоричен подсладител, който е идеален заместител на захарта. Той представлява захарен алкохол, който се среща естествено в определени плодове. Еритритолът не повишава кръвната захар или нивата на инсулина и няма ефект върху кръвните липиди като холестерол или триглицериди. Абсорбира се в тялото от червата, но в крайна сметка се отделя от бъбреците непроменен. Изследванията показват, че еритритолът е безопасен.

Ксилитол

Подсладител Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол със сладост, подобна на захарта. Той съдържа 2.4 калории на грам, или около две трети от калоричната стойност на захарта. Изглежда, че ксилитолът има някои предимства за здравето на зъбите, намалявайки риска от кухини и зъбен кариес. Доказано е, че той не повишава нивата на кръвната захар или инсулина. Въпреки това, както при другите захарни алкохоли, може да предизвика храносмилателни проблеми при високи дози. Ако имате куче у дома, внимавайте, тъй като ксилитолът е силно токсичен.

Сироп от якон

Яконът е южноамериканско растение, което вирее високо в Андите. Сиропът, който се извлича от него, е полезен подсладител, който наскоро стана популярен като хранителна добавка за отслабване. Едно проучване сочи, че той причинява значителна загуба на тегло при хора със затлъстяване. Освен това е богат на фруктоолигозахариди, които функционират като разтворими влакна, които захранват добрите бактерии в червата. Яконовият сироп облекчава запек и има различни предимства благодарение на голямото количество разтворими влакна. Прекалената му консумация може да доведе до проблеми с храносмилането. Други популярни естествени подсладители са кокосова захар, меласа, мед и кленов сироп. Те наистина не са много различни от захарта, но имат доказани качества за здравето.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати