ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Това са най-добрите заместители на захарта

Това са най-добрите заместители на захарта

Стевията е заместител на захарта
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Няма нищо случайно или преувеличено в твърдението, че захарта е един от най-големите убийци на нашето време. Тя се свързва с много сериозни заболявания, а вредите от захарта са многобройни. Повечето хора консумират твърде много захар и често нямат представа за това.

В масово употребяваната рафинирана захар няма никакви полезни съставки. Тя не съдържа белтъчини, основни мазнини, витамини и минерали. В действителност хората нямат нужда от нея в хранителния си режим.

От друга страна, захарта пречат на хормоните в тялото, които регулират глада и силата. Това може да доведе до повишен прием на калории и затлъстяване. Тя също така уврежда метаболизма, което може да доведе до увеличаване на инсулиновото и мастното съхранение.

Високият прием на захар също се свързва с някои от най-смъртоносните заболявания в света, включително сърдечни заболявания, диабет и рак. Нещо повече, захарта е пристрастяваща. Тя води до освобождаването на допамин в мозъка.

Накратко, захарта е наистина нездравословна и трябва да се избягва. За да ви помогнем с тази определено нелека задача, вижте в някои здравословни заместители на захарта.

Стевия

Стевията е здравословен подсладител

Стевията е естествен подсладител, извлечен от листата на южноамерикански храст, известен като Stevia rebaudiana. Тя не съдържа калории и не води до увеличаването на теглото. Редица изследвания показват, че няма вредни ефекти върху здравето, но пък носи със себе си някои ползи. Така например приемът на стевия спомага за намаляване на кръвното налягане.

Ксилитол

Ксилитолът е подсладител, с който можем да заместим захарта. Той е захарен алкохолен продукт, който се извлича от царевицата, брезовото дърво и от някои плодове или зеленчуци. Той съдържа 2, 4 калории на грам, което е с 40 процента по-малко от захарта. Също така, той не повишава нивата на кръвната захар или инсулина. Повечето от вредните ефекти, свързани с рафинираната захар, се дължат на високото съдържание на фруктоза, а ксилитолът не съдържа фруктоза и по този начин няма нито един от вредните ѝ ефекти. Напротив, ксилитолът е свързан с ползи за здравето. Няколко проучвания показват, че може да подобри здравето на зъбите чрез намаляване на риска кариес. Освен това продуктът увеличава усвояването на калций от организма. Това не само е добре за зъбите, но и за костната плътност, което може да помогне за предпазване от остеопороза. Прекаляването с него обаче може да доведе до газове и проблеми с храносмилането.

Еритритол

Също като ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, но съдържа по-малко калории. Той е изключително сладък, но съдържа едва 6 процента от калориите в захарта. В човешкото тяло няма ензими, които да разграждат продукта, така че по-голямата част от него се абсорбира директно в кръвта и се екскретира в урината без промяна. Следователно той не влияе на организма. Също така еритритолът не повишава нивата на кръвна захар, инсулин, холестерол или триглицериди. Това го прави здравословен заместител на захарта.

Кокосова захар

Кокосовата захар е заместител на захарта

Кокосова захар се извлича, както подсказва името ѝ, от сока на кокосите. В нея има множество хранителни вещества като желязо, цинк, калций и калий, както и антиоксиданти. Този вид захар също така има нисък гликемичен индекс от обикновената захар, което може да се дължи отчасти на инулиновото съдържание. Инулинът е вид влакно, за който е доказано, че забавя усвояването на глюкозата. Въпреки това в кокосовата захар има равно количество калории като при обикновената, така че трябва да се използва пестеливо.

Меласа

Меласата е сред най-добрите заместители на захарта. Тя е сладка, кафява течност с гъста, сиропова консистенция. Произвежда се от захарна тръстика или захарно цвекло. Тя съдържа няколко витамина и минерала. Най-голямото ѝ достойнство е високото съдържание на антиоксиданти. Освен това, високото съдържание на калий и калций може да е от полза за здравето на костите и сърцето. Заради високото ѝ съдържание на калории, трябва да бъдете внимателни с нея и да не прекалявате с консумацията ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати