Суперхрани, които трябва да хапвате през зимата

Суперхрани през зимата

През зимните трябва да обърнете специално внимание на хранителното си меню. За да избегнете понижен имунитет и да се предпазите от настинки и вируси, е задължително да консумирате богати на витамини храни.

Ето какво да ядем през зимата!

Нар

Нарът е ценна храна през зимата.

Нарът е една от най-популярните и здравословни храни, които трябва да включите в хранителния си план. Освен че е много вкусен, той е богат на витамин C и витамин Е, които са мощни антиоксиданти. Може да добавите няколко семена към киселото мляко, салатата или към чаша вода. Свежият сок от нар също е прекрасен вариант за студените зимни дни. Сам по себе си нарът също е срез здравословните храни през зимата.

Зеле

Зелето е подходяща храна през зимата. То е богато на фибри, калий, витамин А, С и К. Има противовъзпалително действие, помага за увеличаване нивата на енергия, подобрява имунитета и ни предпазва от грип.

Цитруси

Цитрусите са суперхрани през зимата.

Зимната диета не същата без цитрусовите плодове. Наблегнете на грейпфрути, портокали, мандарини и лимони, които освен че са вкусни и освежаващи, са и едни от най-добрите източници на витамин С, калий и фолиева киселина.

Боб

За да сте здрави и пълни с енергия, яжте боб и всякакви бобови растения. Те са много полезни храни през зимата, тъй като съдържат цял набор от протеини, фибри, желязо, цинк, калций и витамини.

Тиква

Тиквата е полезна през зимата.

Тиквата във всичките си разновидности е отличен избор за менюто през студените дни. Тя е вкусна, питателна и много полезна.

Картофи

Когато се консумират в умерени количества, сладките картофи са перфектната зимна храна. Може да ги приготвите във всякакви варианти - както в пай, така и в супа, печени, постни или с месо.

Кисело мляко

Киселото мляко е много важно през зимата.

Киселото мляко е сред естествените пробиотици, които са добри бактерии и са от съществено значение за доброто здраве на червата. Пробиотиците стимулират имунитета чрез защита срещу вируси. За здравословна доза пробиотици добавете към киселото мляко сутрин зърнени култури, сушени плодове или канела.

Джинджифил

Джинджифилът е много силен имуностимулант, а и подпомага топене на мазнини. Приготвяйте го на чай или като подправка към месо, ориз или картофи.

В пика на сезона на настинките и грипа е хубаво да включите в менюто си и червено цвекло, карфиол, моркови, праз, чесън, копър, киви, круши, ябълки и авокадо. Ако спазвате здравословна диета и редовно се движите и спортувате, със сигурност ще се радвате на добро здраве и много енергия не само през зимата, а и през цялата година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати