Храни изключително полезни за сърцето

Храни за здраво сърце

Сърдечните заболявания са виновни за почти една трета от всички смъртни случаи по света. Хранителният режим играе важна роля за здравето на сърцето и може значително да намали риска от сърдечни заболявания.

Всъщност някои храни могат да повлияят на кръвното налягане, триглицеридите, нивата на холестерола и възпалението, всички от които са рискови фактори за появата на сериозни проблеми със сърцето. Вижте в следващите редовете кои са полезните храни за сърцето!

Листните зеленчуци като спанак, кейл и зеле са добре познати с богатството си на витамини, минерали и антиоксиданти. Те са чудесен източник на витамин К, който защитава артериите и подпомага правилното кръвосъсирване. Помагат и за намаляване на кръвното налягане и артериалната скованост и подобряват функционирането на клетките, облицоващи кръвоносните съдове.

Зелените храни са много полезни за сърцето

Невероятно полезни храни за сърцето са пълнозърнестите продукти. Консумацията на кафяв ориз, овес, ръж, ечемик, елда и киноа може да помогне за справяне с много от проблемите, водещи до сърдечни заболявания. Пълнозърнестите храни са с по-високо съдържание на фибри, което помага за намаляване на лошия холестерол. Помагат на кръвообръщението и засилват имунитета.

Ягодите, боровинките, къпините и малините са богати на важни хранителни вещества, които играят централна роля за здравето на сърцето. Тези плодове са богати на антиоксиданти като антоциани, които предпазват от окислителния стрес и възпалението, допринасящи за развитието на сърдечно заболяване.

Авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на лошия холестерол. Богато е на калий, хранителен елемент, който е от съществено значение за здравето на сърцето. Всъщност само едно авокадо доставя 975 мг калий, което е около нужния дневен прием от калий. Според данни само 4, 7 г калий на ден може да намали кръвното налягане средно с 8, 0 / 4, 1 mmHg, което е свързано с 15% по-нисък риск от инсулт.

Храните с калий са полезни за сърцето

Мастните риби като сьомга, скумрия, сардини и риба тон са богати на омега-3 мастни киселини, които доказано носят множество ползи за здравето. Те определено са храни за здраво сърце! Консумацията на тези риби три пъти седмично значително намалява диастоличното кръвно налягане.

Консумацията на риба в дългосрочен план е свързано с по-ниски нива на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар.

Доказано е, че добавките от рибено масло намаляват триглицеридите в кръвта, подобряват артериалната функция и намаляват кръвното налягане.

Други храни, които подобряват здравето на сърцето, са зелен чай, зехтин, чесън, семена, бадеми, домати, черен шоколад, бобови растения, орехи.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари