Вредна ли е майонезата?

Бъдете внимателни при избора на майонеза от магазина

Съществуват безброй вредни съвети, свързани с храненето, които някога са ни били давани от бабите и дядовците ни. Като например, че на всяко хранене трябва да се поднася хляб и то бял.

Това всъщност се дължи на факта, че в не толкова далечното минало черният хляб е бил хлябът на бедните и се е считало, че да ядеш бял хляб е било символ на престиж. Оттам явно изведнъж се е превърнал и в полезен.

Аналогичен е и примера с пърженето на всякакви тестени изделия- от това да похапнеш от мекици, пържени филийки или бухтички, по-хубаво няма. Или пък пържена филийка, намазана с майонеза - истински разкош!

Днес вече знаем, че прекомерната консумация на хляб, камо ли пържен, е вредна и няма нищо общо със здравословното хранене. Какво можем да кажем обаче за останалото - вреди ли майонезата или не? Можем ли за закуска спокойно да се насладим на филия черен или пълнозърнест хляб, намазана с майонеза?

Първо да погледнем състава на майонезата!

Най-обикновената домашна майонеза се приготвя от яйца, олио, лимонов сок и малко сол. Да, благодарение на яйцата и олиото, тя е доста калорична, но със сигурност е за предпочитане от купешката.

Ако добавите от нея към пържени картофи, то можете да сте сигурни, че това не е никак здравословно. Истинска калорийна бомба! Но намазана на тънък слой върху препечена филийка черен или пълнозърнест хляб е съвсем в реда на нещата.

Салата с домашна майонеза

Има рецепти за домашна майонеза, в които олиото е заместено със зехтин. Има и такива, в които не се използват изобщо яйца, а прясно мляко. По-здравословни варианти на домашна майонеза, но с по-различен вкус.

Но какво съдържа майонеза от магазина? В почти всички нейни форми тя се приготвя не от истински яйца, а от сух яйчен жълтък. Към него се добавят всякакви консерванти, поне 3 Е-та (обикновено те са 4), винен оцет и захар.

Една стандартна майонеза обичайно съдържа в себе си Е412, Е415, Е1422, Е1442 и калиев сорбат. Хранителната стойност на 100 г продукт е 512 kcal и 55 г мазнини. Дали е вредна или не - преценете сами предвид всички консерванти, които се съдържат в нея...

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати