Вредна ли е майонезата?

Майонеза

Майонезата е най-продаваният продукт за овкусяване на ястия. Сандвичи, салати, сос Тартар и много други ястия съдържат в себе си майонеза като ключова съставка. За някои хора е немислимо да седнат на масата без майонеза, за други самата дума предизвиква гадене. В следващите редове ще се опитаме да разберем вредна ли е майонезата!

Какво всъщност е майонеза?

Това е продукт, направен от олио, смесено с малко количество яйчен жълтък, подкиселяващи течности – оцет или лимонов сок и малко горчица.

За да се получи емулсификацията, са необходими молекули, така наречените емулсификатори, които имат хидрофилна и липофилна част. Така емулсификаторът може да се свърже с молекули от различни типове и да ги съедини.

В домашната майонеза ролята на емулсификатор играе лецитинът в яйчния жълтък и подобно на него вещество в горчицата. В майонезата, произведена промишлено, се използуват други видове емулсификатори и стабилизатори.

Още един важен детайл при приготвянето на майонеза от масла е необходимостта от разбиването на сместа до появата на много малки капки. Това е важен момент за процеса на емулсификация. В домашни условия, както е известно, разбиването става с помощта на блендер или миксер.

Вредна ли е майонезата? Основното притеснение на потребителите идва от факта, че това е продукт с огромно съдържание на мазнини. Вторият притеснителен пункт е свързан с високата ѝ калоричност. Да, в една супена лъжичка майонеза се съдържат 100 килокалории.

Практически всяко масло може да бъде използувано за приготвянето на майонеза. Поради тази причина качеството на маслото е от огромно значение за това дали майонезата ще е полезна или вредна за здравето. Разбира се, ако си приготвяте майонезата сами, можете да използвате не само слънчогледово масло масло, но и зехтин.

Майонеза

Притесненията, свързани със суровия яйчен жълтък, от който се прави майонезата в домашни условия, не са съвсем неоснователни. Затова преди да посегнете към приготвяне на сместа, трябва да сте напълно убедени, че яйцата, които използвате, са проверени.

За майонезата, която си купуваме от магазина, това не е проблем, тъй като яйцата, които се използуват за нейното производство, преминават през процес на пастьоризация и в крайна сметка се получава безопасен продукт.

И още едно успокоение – популярните марки майонеза се произвеждат с яйчен прах, което допълнително гарантира нейната безопасност.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати