Изкачвайте стълби за тънка талия и добро здраве

Изкачване на стълби

Време е да се откажете от вечното оправдание: Нямам време за фитнес и затова трупам килограми! Не е необходимо да посещавате специализирана зала, за да сте в кондиция и във форма. Достатъчно е само едно единствено нещо – да се откажете от асансьора. Специалистите са категорични, че за да се превърне един навик в начин на живот, са необходими поне 20 дни. Но още преди това време да измине, ще усетите как тялото ви влиза във форма. Така че забравете за всички изтощителни тренировки - просто изкачвайте стълби за тънка талия и добро здраве!

Чрез изкачването на стълби се тренира цялото тяло, като основният акцент е върху мускулите в долната част на тялото. Бедрата и седалището участват активно при подобно упражнение и след първите десетина дни ще се сдобиете със стегнати бедра. При това упражнение от аеробиката осезаемо се намаляват сантиметрите. След него лесно се сдобивате с тънка талия и стегнат корем.

Направените по темата изследвания са категорични, че се изгарят повече калории при изкачване на стълби за 30 минути, отколкото ако трениращият заложи на бягането за същото време.

За всеки 10 изкачени стъпала се изгарят 1 калория (около 25 етажа са необходими за изгарянето на един шоколадов бонбон). При слизане тялото отново е в режим за отслабване. 20 стъпала надолу по стълбите са равни отново на 1 калория. Бъдете внимателни и избягвайте слизането, ако имате проблеми с коленете и глезените.

При слизане натоварването, което реално поемат коленете и глезените, се равнява на 6 пъти собственото ни тегло. Ако имате проблеми със сърцето или затруднено дишане също е необходимо да минете през личния си лекар, за да установите дали подобно натоварване е подходящо за вас.

Тъй като при изкачване на стълби тялото трябва да работи със собствената си тежест, това способства за подобряване плътността на костите и борба с остеопорозата. За да избегнете травми на краката, е необходимо да съобразите височината на токчетата си. Не са рядкост случаите, при които високите токчета са причина за изкълчване или дори счупване на крака.

Всяка физическа активност, към която спада и изкачването на стълби, е свързана с отделяне на ендорфини – хормони на щастието. Кой би отказал малко щастие под формата на добро здраве?

Изкачвайте стълби за тънка талия и добро здраве

Изкачването по стълби е здравословен навик

Един ден ли сте пропуснали разходка? Нищо! Когато се приберете вечер, не се качвайте с асансьора, а се качете нагоре по стълбите! Въпреки че се счита за тривиална дейност, изкачването на стълби може да бъде повече от ефективно за тези, които искат да поддържат форма.

Тази физическа активност е по-ефективна за преобразуване на тялото, отколкото ходене или бягане. Обяснение: няколко мускула са подтикнати да работят. И ако вие също преминете на здравословна диета, изкачването на 60 стъпала всеки ден, т.е. около 6 етажа, това означава, че може да свалите около 9 килограма за година.

Освен ползите за фигурата, изследователите от Харвард твърдят, че изкачването по стълби всеки ден може да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с повече от 30%. В допълнение, този здравословен навик намалява болките в ставите. Това е така, защото когато е в движение за дълго време, тялото отделя ендорфини, които имат обезболяваща роля. Затова следващия път, когато се насочите към асансьора, помислете два пъти, преди да натиснете бутона. Бъдете внимателни обаче! Ако не сте свикнали с движението, вървете първо, колкото можете, и постепенно добавете още един етаж.

Обърнете внимание!

Активните хора живеят средно 3 години по-дълго от тези, които водят заседнал начин на живот, показват проучванията. Не е нужно да спортувате сложно или да прекарвате часове във фитнеса.

Изкачването на стълби и въобще ходенето наистина правят крака ви красиви. Последните проучвания показват, че редовните разходки намаляват риска от сърдечен удар с до 40%. Освен сърцето ходенето предпазва костите ви. Костната плътност е много по-висока в напреднала възраст при хора, които са свикнали да ходят често, за разлика от заседналите. И тази дейност е особено показана за жени в менопауза, тъй като не е изтощите.

А рискът от рак на гърдата е почти с 20% по-нисък за жените, които предпочитат да ходят, а не да шофират. Освен това ходенето е също толкова ефективно, колкото и бягането. С едно условие: да сте нащрек. Освен това учените обещават, че този навик поддържа мозъка здрав. Това намалява риска от болестта на Алцхаймер. Условието е да ходите по половин час на ден или 3 пъти седмично в продължение на час.

Изкачвайте стълби за тънка талия и добро здраве

Опасността от заседналия начин на живот

Заседналият начин на живот е бичът на съвременните хора. Естеството на модерните професии, удобствата, с които разполагаме, забързаното ежедневие, ни тласкат към заседнал начин на живот. Но това е много опасна пропаст, защото се оказва, че заседналият начин на живот е причина за редица опасни заболявания. Нещо повече - смята се, че по вредност той може да се мери с цигарите.

Данните от наблюдението, получени от над 1 милион души, показват, че колкото по-заседнал е вашият начин на живот, толкова по-голяма е вероятността да умрете преждевременно. Всъщност повечето заседнали хора имат 22-29% по-висок риск от преждевременна смърт.

Въпреки че повечето доказателства подкрепят това заключение, едно проучване не намери връзка между престой и обща смъртност.

Но пък колкото по-дълго седите, толкова повече наддавате на тегло. Когато става въпрос за контрол на теглото, колкото по-малко калории изгаряте, толкова по-голяма е вероятността да наддадете на тегло. Ето защо твърде дългият престой в заседнало положение е толкова тясно свързан със затлъстяването.

Всъщност изследванията показват, че хората със затлъстяване седят на стола средно по 2 часа повече всеки ден, в сравнение със слабички хора.

Ето защо винаги трябва да намирате време за движение и спорт. А в това отношение изкачването на стълби може да се окаже много удобно и полезно решение. Не късно да стартирате промяната си. Направете го още днес и удължете живота си, като се откаже от асансьора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати