Топ 12 на най-големите митове за отслабването

Съществуват много митове за отслабването

Много хора се борят с наднорменото тегло и се опитват да отслабнат. Те често търсят помощ в интернет, но там е пълно със съвети за отслабване, които всъщност не са верни. Повечето са непроверени или е доказано, че не работят.

Ето кои са 12-те най-големи лъжи, грешки и митове за отслабването. Следвайте нашите полезни съвети и ще осъществите тази тежка задача много по-бързо.

Всички калории са равни

Калорията е мярка за енергия и всички калории имат еднакво енергийно съдържание. Но не всички източници на калории имат същите ефекти върху теглото. Например протеините забързват метаболизма, намаляват апетита и подобряват функционирането на регулиращите теглото хормони.

Отслабването е равномерен процес

Това едно от най-големите заблуди за отслабването. Отслабването не е равномерно и няма да сваляте с едно и също темпо. Теглото често се колебае нагоре и надолу с няколко килограма. Важно е общата тенденция да е към спадане, което ще донесе успех в дългосрочен план.

Добавките могат да ви помогнат да отслабнете

Хранителните добавки не помагат дългосрочно за отслабването

Основната причина някои хранителни добавки за отслабване да работят е плацебо ефектът. Но ще свалите само няколко килограма за няколко месеца. Повечето добавки са безполезни.

Затлъстяването е свързано със силата на волята, а не с биологията

Поддържането на здравословно тегло не е свързано само с волята и правилния избор. Има много генетични фактори и медицински състояния, които могат да са причини за затлъстяване. То е сложно разстройство, върху което влияят множество генетични, биологични и екологични фактори.

Добър съвет е да ядеш малко и да се движиш повече

Ако изразходвате повече калории, отколкото приемате, ще отслабвате. Затова изглежда логично, че намаляването на яденето и увеличаването на движението би довело да загуба на тегло. За да се отслабне с диета и физически упражнения, е необходима значителна и продължителна промяна в храненето и активността.

Въглехидратите ви правят дебели

Факт е, че нисковъглехидратната диета може да ви помогне да отслабнете. Тегло с е губи при нисък прием на въглехидрати и висок прием на протеини. Но не въглехидратите са виновни за затлъстяването. Причината са рафинираните въглехидрати като захар и рафинирани брашна, както и начинът на живот.

Мазнините ви правят дебели

Мит е да се смята, че мазнините пречат на отслабването

Не вярвайте на този мит за отслабването. Често за епидемията от затлъстяване са обвинявани мазнините. Но нещата не са толкова прости. Значение имат цялостното хранене и начин на живот. Доказано е, че една високомазнинна диета води до отслабване.

Закуската е необходима, за да отслабнете

Мит е, че закуската забързва метаболизма, както и че яденето на много, но малки като обем порции ви кара да изгаряте повече калории през целия ден. Яжте, когато сте гладни, спрете, щом сте сити.

От бързото хранене винаги се пълнее

При нарастващия стремеж за здравословно хранене все повече вериги предлагат и полезни ястия. Освен това правят и здравословни алтернативи на основните си предложения.

Диетите за отслабване наистина работят

При отслабавнето калориите имат значение

Изследванията показват, че диетите за отслабване почти никога не работят в дългосрочен план. Ако сте активни, храните се здравословно и спите добре, отслабването ще дойде като страничен ефект от променения начин на живот.

Затлъстелите хора са нездрави, слабите са здрави

Затлъстяването наистина е свързано с повишен риск от хронични заболявания като диабет, сърдечни проблеми и някои видове рак. Въпреки това има много затлъстели хора, които са метаболитно здрави, както и слаби, които страдат от тези заболявания.

Диетичните храни могат да ви помогнат да отслабнете

За много храни се твърди, че са здравословни, но това често е маркетингов трик. Не се доверявайте сляпо на етикетите. Една от най-големите грешки при отслабването е да консумирате основно диетични храни от магазина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати