Упражнения за уморени стъпала, които да опитаме у дома

Уморени стъпала

Поддържането на стъпалата ви здрави и гъвкави, може да ви помогне да намалите болката в глезените и крампите, както и да подобрите здравето на краката си.

Упражнения, които подобряват диапазона на движение и помагат за раздвижването на краката ви, могат да намалят шансовете ви да се нараните. Бавните и нежни разтягания ще подобрят гъвкавостта ви. Силовите упражнения ще позволят на мускулите ви да осигурят по-добра защита на краката ви като цяло.

Можете да изпълнявате тези упражнения за уморени стъпала по три дни в седмицата или всеки ден.

Раздвижване на пръстите и краката

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката си на пода. Дръжте пръстите си на земята и повдигнете петите, докато само възглавничките на краката и пръстите ви докоснат земята. Задръжте за пет секунди.

Насочете пръстите си напред, така че само краищата на големите и вторите пръсти да се докоснат до земята. Задръжте за пет секунди. Дръжте петата си на земята и преобръщайте пръстите си така, че върховете на пръстите ви да се допират до земята. Задръжте за пет секунди. Повторете всяка позиция 10 пъти.

Разтворете пръстите на краката си

Облекчете болката в пръстите на краката с лесни разтягания

Това упражнения ще ви помогне да контролирате мускулите на пръстите си и да облекчите уморените стъпала.

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката са да лежат на пода. Разстилайте всичките си пръсти на разстояние, доколкото можете. Задръжте за пет секунди. Повторете 10 пъти.

Можете да направите това упражнение по-трудно, като навиете гумена лента около пръстите на всеки крак.

Вълни с пръстите

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката си на пода. Поставете кухненска кърпа на пода пред себе си, така че късият край да е под крака ви. Поставете пръстите на единия крак на края на кърпата и свийте пръстите си, за да издърпате кърпата към вас. Повторете пет пъти с всеки крак. Може да направите упражнението по-трудно, като сложите някаква тежест в другия край на кърпата. Повтаряйте, за да се отървете от умората в стъпалата.

Повдигане на топчета за игра

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката си на пода. Поставете 20 топченца и малка купа на пода пред вас. Вземете едно топче едновременно с всичките си пръсти и го поставете в купата. Използвайте един и същ крак, за да вземете всичките 20 топчета. Повторете с другия крак.

Разтягане на големия пръст

Тежест в стъпалата и пръстите

Поддържайте подвижен големия си пръст с това разтягане. Чувството е много отпускащо, особено когато не сте се събували през целия ден.

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката си на пода. Вземете единия крак и го поставете на противоположното му бедро. Използвайте внимателно пръстите на ръцете, за да опънете големия си пръст нагоре, надолу и настрани от другите пръсти на крака.

Задръжте така във всяка посока за пет секунди. Повторете 10 пъти във всяка посока. Повторете с противоположното стъпало.

Търкаляне на топка за тенис на корт

Седнете на стол с изправен гръб и поставете краката си на пода. Поставете топка за тенис на пода в близост до краката си. Поставете единия си крак върху топката за тенис и я търкаляйте, като масажирате долната част на крака си.

Увеличете или намалете налягането, ако е необходимо. Завъртете за две минути на всеки крак. Можете също да използвате замразена бутилка вода, ако не разполагате с топказа тенис.

Ахил се разтяга

Уморените стъпала са подути и болезнени

Ако поддържате ахилесовото си сухожилие гъвкаво, можете да предотвратите болки в стъпалата, глезените и краката.

Застанете срещу стена, с протегнати ръце и длани върху нея. Поставете единия крак зад себе си с коляното направо и огънете коляното на другия си крак. Регулирайте позицията си така, че и двете стъпала да стъпват изцяло на пода.

Наклонете се напред от хълбоците, докато не усетите разтягане в ахилесовото си сухожилие. Регулирайте позицията си, ако е необходимо, за да почувствате опъване, като пазите петите си, стъпили на пода.

За да усетите разпъването на друго място, огънете леко коляното и бутнете бедрата напред. Задръжте за 30 секунди и повторете три пъти. Сменете краката и повторете. Облекчението на болката в стъпалата ще дойде веднага.

Ходене по пясъка

Ходенето боси върху пясък укрепва и разтяга стъпалата и пръстите на краката ви, като предоставя страхотна тренировка.

Ако краката страдате от диабет, артрит или имате друго сериозно заболяване, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар или терапевт, преди да започнете някое от тези упражнения. В зависимост от вашите нужди, той може да добави други упражнения или да премахне някои от изброените тук.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати