Невероятните ползи от лизина

Лизин

Лизин е вид аминокиселина, имаща неподозирано много ползи за здравето и тялото. Много от нас са чували за него, на малко са тези, които знаят колко важен е за нашето здраве. Тялото ни не го произвежда само и трябва да си набавяме нужните количества от храната. Какви са невероятните ползи от лизина за нас?

Лизинът играе важна роля за нормалния растеж и мускулния обмен и се използва за образуване на карнитин, вещество, което се намира в повечето клетки на тялото. Нещо повече, той помага да се транспортират мазнини в клетките, за да се изгарят за енергия.

L-лизин е формата на лизина, която тялото ви може да използва. Среща се естествено в храната и е от вида, който се използва в хранителните добавки.

Аминокиселината може да ни предпази от херпеси и мехури, които са обичайни при поява на инфекции и се появяват по ъгълчетата на устата. Тези образувания могат да създадат силен дискомфорт и болка, без да говорим как се отразяват на външния ни вид. Виновник е вирусът херпес симплекс тип 1, който може да се скрие в гръбначния ви стълб. В периоди на стрес и при нисък имунитет, вирусът предизвиква възпаление.

Лизинът потиска неговото възпроизвеждане и намалява времетраенето на симптомите, които предизвиква. Смята се, че лизинът блокира друга аминокиселина, наречена аргинин, от която вируса се нуждае, за да се размножи.

Спане

Сред невероятните ползи от лизина е, че той може да намали тревожността чрез блокиране на рецепторите за реакция на стрес. Освен това подобрява съня. Изследванията показват, че добавката също може да помогне на хората с шизофрения, психично разстройство, което нарушава възприятието на индивида за външния свят и често води до невъзможност да се разбере реалността.

Лизинът увеличава абсорбцията на калция в червата и помага на бъбреците да задържат минерала. Така той предпазва костите и може също да играе роля в контролирането на това какъв калций се транспортира в тялото. Доказано аминокиселината предотвратява натрупването на калций в кръвоносните съдове при плъхове. Този вид натрупване е повишава риска от сърдечни заболявания.

Лизинът може да ускори заздравяването на раните. В животинската тъкан лизинът става по-активен на мястото на раната и помага за ускоряване на процеса на възстановяване. Елементът предизвиква образуване на колаген – протеин, който спомага за поддържането красива кожа и здрави кости. Самият лизин може също да действа като свързващо средство, като по този начин увеличава броя на новите клетки на мястото на раната и насърчава образуването на нови кръвоносни съдове.

Можем да си набавим необходимия на тялото ни лизин с консумация на говеждо, пилешко и агнешко, миди, скариди, сьомга, треска и риба тон, мляко, картофи, чушки, авокадо, круши, нахут, боб, тиквени семки и кашу.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати