Черен или млечен шоколад

Черен шоколад
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Едва ли някой се нуждае от извинение да яде шоколад. Той безспорно е царят на сладкишите. Освен че е невероятно вкусен, има и ползи за здравето от шоколада.

Както с всичко, и тук разковничето е в мярката. Хапването на малко шоколад може да стимулира работата на мозъка, да намали холестерола, да намали риска от диабет. Освен това бори възпаленията в организма.

Шоколадът ни прави не само по-щастливи, но и по-красиви. Той подобрява еластичността на кожата, благодарение на което тя изглежда по-млада. Има безброй ползи от шоколад.

Но не всички видове шоколад са еднакви. За да извлечете ползи, трябва да се храните правилно. Има спор кой вид шоколад е по-здравословен - черен или млечен шоколад.

Въпреки че млечният е много по-добър на вкус, тъжната истина е, че той не е толкова полезен, колкото е черният шоколад.

Стандартният шоколадов продукт съдържа по-малко какао, отколкото по-тъмния му еквивалент. Въпреки че един млечен шоколад съдържа какаови твърди вещества, към него се добавят нездравословни количества захар и сметана. Разбира се, в него има известни количества какао, което все пак не изключва напълно хранителната му стойност.

Ако говорим за черен шоколад, от друга страна, всеки продукт с повече от 60% съдържание на какао е изключително полезен. Какаото е изключително богат източник на флавоноиди – специален клас антиоксиданти, които са основната причина като цяло шоколадът да спада към групата на полезните храни.

Черен шоколад

Флавоноидите често се срещат основно в плодовете, зеленчуците и, разбира се, в горчивия черен шоколад. Те имат функцията да намаляват количеството клетъчно увреждане, което често е свързано със сърдечни заболявания. Помагат и за подобряване на съдовата функция и могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Те могат също така да повишат въздействието на витамин С и да предотвратят възпаление на цялото тяло, когато се консумират в подходящи количества. Някои проучвания показват, че те могат да бъдат полезни за поддържане на стабилни нива на кръвната глюкоза.

В защита на млечния шоколад следва да отбележим, че в него има много по-малко съдържание на олово, вещество, което в големи количества може да доведе до сериозни проблеми.

Макар че какаото в любимия млечен шоколад е от полза, има прекалено много негативен ефект от захарта. По същество в по-голямата част от търговския млечен шоколад има над 50% захар на всеки 100 грама. С други думи, има твърде много захар, за да се препоръча като здравословен избор.

Също така в млечния шоколад има прекалено много добавки с меко казано съмнителни по въздействие добавки. Редовно в иначе вкусния продукт могат да бъдат открити следи от царевичен сироп и трансмазнини. Така че вече знаете, както да изберете, ако се колебаете между черен или млечен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати