ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Рискове от изтощителните тренировки

Рискове от изтощителните тренировки

Фитнес

Тренираме, за да сме здрави и във форма. Редовните упражнения трябва да спомогнат за увеличаване на мускулната маса и намаляване на телесните мазнини. Както всичко останало в живота обаче, ако прекалим с физическите усилия да изглеждаме добре без дрехи, може да постигнем обратния ефект – намаляване на силата, някои здравословни мазнини и дори увеличаване на мазнините в тялото.

Причина за това е, че след усилена тренировка тялото се нуждае от почива, за да се възстанови и да се освободи от стреса.

Как обаче да разберем, че сме прекалили с упражненията и какви са рисковете от изтощителните тренировки?

На първо място е значителното намаляване на мотивацията или удоволствието от тренировката. Може да звучи невинно, но факт е, че това може да доведе до пълен отказ и нежелание за тренировка, което се активира на подсъзнателно ниво с цел опазване на тялото от наранявания. Това е класическо състояние при чести изтощителни тренировки.

Фитнес

Свръх претоварването на тялото може да доведе и до депресия, гняв, объркване, безпокойство и раздразнителност. Същите тези хормони на стреса, които освобождавате, когато сте емоционално напрегнати, се освобождават, когато сте на прага на физическо претоварване.

С претоварването и времето за възстановяване се увеличава. Продължителните болки в муските са сигурен знак, че се нуждаете от повече почивка и трябва да намалите изтощителните тренировки.

Също така, когато с тренировките поставите сърцето на повече стрес, то започва да се изморява. В такива ситуации се забелязва увеличаване на сърдечния ритъм, дори и в спокойно състояние, след упражненията. От стандартните 50, той може да се увеличи на или над 65 удара в минута.

Също така при претоварване с упражненията в 90% от случаите се появява и непреминаваща умора. Вместо да са тонизирани от физическото натоварване, хората са постоянно уморени и с намалена трудоспособност. Друг недостатък е безсънието. Тялото е толкова измъчено, че не може да се отпусне и съответно да си почине и възстанови.

Безсъние

Обичайна е при такива случаи и загуба на апетит и дори понижена имунната система.

Най-странният страничен ефект от изтощителни тренировки е натрупването на мазнини. Причина за това е, че тялото реагира на продължителен стрес, като повишава нивата на стресови хормони, включително кортизол. С течение на времето това ще доведе до увеличено съхранение на мастната тъкан, както и до инхибиране на стероид-подобни хормони, които обикновено помагат за увеличаване на мускулите.

Най-добрият начин да се възстановите след особено изтощителни тренировки? Един ден или два почивка е добро начало. Също така старайте се да получите поне осем часа сън. През това време тялото ще си отпочине и ще започне да изгражда нови мускули на място на претоварените след упражненията. Здравословното хранене е от ключово значение, за да има ефект тренировката и да се възстановите по-бързо. Приемайте достатъчно протеини – риба, пилешко бяло месо, тофу, пълнозърнести храни и много плодове и зеленчуци.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати