ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Всички ползи от тениса на едно място

Всички ползи от тениса на едно място

Тенис

Тенисът е кралски спорт. Може би има тази слава от факта, че още крал Хенри VIII е имал специална зала за тенис, но все пак - кралският тенис се е отличавал от днешната игра, която гледаме. А сме все по-запалени по този красив и интересен спорт и покрай българските успехи.

Магдалена и Мануела Малееви си спомнят нашите родители, а ние тръпнем какво ще направи на корта Григор Димитров, Цвети Пиронкова. Техните участия в големи тенис турнири карат много млади хора да се запалят по този спорт. Но как ни се отразява той? Затова решихме да ви предложим всички ползи от тениса на едно място.

Подобрява костната плътност

Тенис

Колкото по-рано започнете да тренирате, толкова по-добре. Това го знаем всички. Въпросът е какво? Някои са фенове на футбола и започват от ранна детска възраст да тренират, други - на друг спорт. Тенисът е рядко срещан спорт, по който децата се запалват. А не трябва да е така, тъй като колкото по-рано започват да тренират тенис, толкова повече ще се подобрява костната плътност. А това означава, че костите на децата ще растат по-здрави, категорични са невролозите.

Стимулира аеробната дейност

Освен за костите, от друга страна, тренировките по тенис стимулират и аеробната, и анаеробната дейност. Какво означава това? Децата, които започват да се занимават с тенис от ранна детска възраст, ще укрепят своята сърдечно-съдовата система, благодарение именно на този спорт.

Развива мускулите

По време на един тенис мач се извършват много и различни упражнения. Това, което се случва с мускулите по време на тичането на къси разстояния, развива допълнително капилярите на мускулите. Като цяло, тенисът мобилизира мускулатурата на цялото тяло. Това води до едно укрепване на мускулатурата и нейното правилно развитие.

Подобрява кръвообращението

Кръвно налягане

Хора, които тренират редовно – поне два-три пъти седмично, имат относително ниско артериално налягане, по-ниска сърдечна честота, по-нисък индекс на телесни мазнини. Ако започнете да тренирате тенис, ще отслабнете със сигурност. Причината - енергоразходът по време на тенис е между 400 и 600 килокалории на час.

Подобрява холестерола

Трениращите тенис имат и добър холестерол. Разлика има и по отношение на липидния профил, той се подобрява. Т. нар. добър холестерол се увеличава, а пък лошият холестерол се намалява. Общият холестерол също се намалява, триглицеридите се намаляват.

Стимулира ума

Има нещо интересно при тренировките по тенис, което е специфично само за тях. При този спорт се натоварва интелектът на човека. Тези бързи и резки движения, които са свързани с правилен подход към топката, до голяма степен подобряват баланса и координацията на тялото. А в същото време и когнитивните функции на хората се подобряват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати