Впитите дънки излизат от мода

Впитите дънки излизат от мода

Впитите дънки излизат от мода! Впитият деним, който доминираше на пазара повече от 2 години, отстъпва на широките крачоли, които пък ще са актуални отново през пролетта на следващата година.

По принцип много модни експерти предричат залеза на прилепналите облекла, предизвикали както възхищение, така и недоволство сред потребителите, съобщава агенция "Ройтерс".

"Махалото се отдалечава от прилепналите дрехи. През пролетта на върха ще бъдат дънките с разширяващи се крачоли", смята Риан Дзиадул, говорител на VF Corp.

Новите модни дънки с широки крачоли бяха показани на модно ревю в Лас Вегас преди няколко дни. "Производителите търсят нещо ново, с което да привлекат купувачите, които не се редят на опашки от началото на рецесията. Дънките като цяло ще получат по-малко внимание тази пролет", смятат експертите.

За новата си колекция, например, марката дънкови облекла True Religion е намалила с 30-40 % броя на моделите, изработени от дънков плат.

"Дънките изпадат от всички класации. Модерната жена днес не иска да ги носи. Така постепенно мястото им ще бъде заето от военни панталони и панталони от рипсено кадифе".

Дънките са неизменна част от гардероба на хората от средата на 19 век, когато през 1853 година баварецът Леви Страус напуска родния си дом и също заминава за Америка.

Отвъд Океана той открива работилници за шиене на панталони. Неговата фабрика започва да произвежда гащеризони от кафяв плат за палатки, който е бил доставян от Генуа. Върху денковете е имало щампа Genes, която американците са прочели като "джинс".

Впитите дънки излизат от мода

Сините дънки са се появили поради недостига на брезентов плат. Новият син плат е бил докаран от френския град Ним.

През 1873 година светът за първи път е видял оригиналните дънки Levis. Първоначално дънките били произвеждано като работно облекло за златотърсачите по време на Златната треска. Но през 1953 година е произведен първият женски модел.

През 50 години на миналия век дънките са се настанили трайно в гардероба на хората. Секссимволите на епохата Елвис Пресли и Марлон Брандо също са носили дънки.

През 60-70-те годни дънките стават униформа на хипитата като символ на свободата, сексуалността и новото мислене. В началото на 70-те години дънките са предизвикали истинска истерия: по-къси от женски шорти те едва са скривали женското "целомъдрие".

През 80-те години производителите на дънки започват да ги избелват с помощта на пемза, намокрена в хлорна киселина и младежта изпада в силен възторг. За по-капризните и богати клиенти се произвеждат модели със скъпоценни камъни.

През 90-те години на мода са дънките с висока талия, тънките "пури" или "макарони". После се появява и стилът "деца на цветята" - панталоните вече са украсени с мъниста, перли, ярки панделки, пайети и т.н.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати