Екстремна мода

Древни египтяни

По времето на Ренесанса в Италия се е смятало, че една жена е красива, ако челото й е високо. Затова италианските аристократки обръсвали своята коса над челото си.

В Англия през осемнадесети век перуките са достигали до над един метър височина. Те били посипвани с брашно, за да са по-бели, и били украсявани с препарирани птици и модели на кораби.

Когато се появила модата на живите цветя, в перуките се вграждали малки бутилчици вода, за да поддържат цветята свежи. Още по-екстравагантни били перуките, към които били закрепени клетки с живи птици.

За да не се разпадат перуките, те се мажели с мазнини, и това привличало към тях гризачи. Модата на перуките отминала през 1795 година, когато данъкът върху пудра за коса превърнал притежанието на перука в скъпо удоволствие.

Гърците по времето на Александър Велики обожавали светлите коси. Мъжете и жените обезцветявали косата си с вар, разтворена във вода, и получавали рижав нюанс.

облекло на древна мумия

През 1400 година преди новата ера египетските жени са имали странна мода – те носели върху главите си голям конус от ароматни мазнини. Конусът бил на главата по цял ден, той се стичал на капки по тялото, като му придавал блясък и го напоявал с аромат.

В древен Египет голата глава се смятала за еталон за женска красота. Египтянките отстранявали всяко косъмче от косата си с помощта на специални инструменти.

През осемнадесети век в Англия били модерни прекалено тесните мъжки панталони. За да ги обуе, мъжът разтеглял панталоните със специални инструменти и буквално скачал в тях.

Индианките от племето сан-блас смятат, че са по-красиви, ако носът им е възможно по-дълъг. За да увеличат оптически носа си, те рисуват върху него дълги черни линии.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати