Екомодата - дрехите на бъдещето

Екомодата - дрехите на бъдещето

Дрехите на бъдещето обещават да бъдат толкова усъвършенствани, че ще се почистват сами. Лъсването им ще става без вода и прах за пране, а само като бъдат проснати на слънце. Това ще е възможно, благодарение на покритие от титанов диоксид.

При реакцията му с кислорода и светлината се получава химична реакция, която почиства дрехите, отстранява петната и унищожава бактериите.

Този материал не е токсичен, не е скъп и елиминира петната с помощта на слънчевата светлина, тъй като разрушава молекулите им и ги кара да изчезват.

Изобретението функционира с всякакъв вид петна, с изключение на тези от ръжда. За пускането в търговската мрежа на новия вид тъкан ще бъдат необходими няколко години.

Вече има подобно бельо, но за момента то се произвежда само за американската армия. Екомодата налага дрехи, при чието производство и разпространение се държи сметка за околната среда, здравето на потребителите и условията за работа на хората в модната индустрия.

Производството на текстил е силно замърсяващо. Много химични и токсични вещества се използват при оцветяването на платовете, които от своя страна замърсяват водата, въздуха, почвата и храната.

Екологичният подход в модната индустрия се насочва към използването на суровини и процеси, които ограничават въздействието върху околната среда.

Преди облеклата да се нарекат "екологични", е необходимо да се мине целият процес на тяхното производство от влакнодайните растения до крайния продукт. Чистите дрехи трябва имат Европейската екологична маркировка.

Екодрехите се правят от екологични тъкани, такива като памук, отгледан без пестициди, или коприна, отгледана от буби, захранвани с листа от екологични гори.

Те не се правят от кожени продукти от редки видове животни, защото това е свързано с прекалено много жестокост. Този вид дрехи са дълготрайни, могат да бъдат носени дълго време, като запазят качеството си. По този начин няма скоро след покупката да се изхвърлят, като създадат големи количества отпадъци.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати