ezine.bg»Статии»Мода»Направи си сам»Сръчни ръчички: Да си направим домашни мартеници!

Сръчни ръчички: Да си направим домашни мартеници!

Мартеници
Практичен уред за премахване на мъх
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен уред за премахване на мъх
44.00 лв.
Виж ››

На 1 март българите кичат себе си, децата си и дори животни и предмети с малки и големи, червено-бели украшения. Наричат ги мартеници.

Мартениците представляват усукани вълнени, копринени или памучни червени и бели конци. От тях са направени пискюлчета, кръгчета, топчета, квадратчета, човешки и животински фигурки, като най-разпространените са тези на Пижо и Пенда. Освен да ги купите от магазините мартеници спокойно могат да бъдат направени и в домашни условия. А това съвсем не е толкова трудно, колкото си мислите.

Материалите, с които трябва да се сдобиете, ако сте решили да изненадате близки и приятели с домашно направени мартенички, са: бяла и червена прежда - еднакво дебела; ножица; мъниста.

Ако досега не сте правили мартеници, започнете от най-лесните – гривнички. Те се правят от 4 конци - 2 бели и 2 червени. Плетката се постига, като се правят усуквания и възелчета първо с единия цвят, после с други цвят и така, докато стане по-дълга връзчица.

Друга идея е за Пижо и Пенда, разбира се. За целта вземете вече готова мартеница и разучете техниката за връзване. Всички видове червено бели панделки също са добра идея.

Мартеница

За тези, които са на ти с плетенето на една кука, не би било проблем да изплетат мартеница – розичка за дамите. Ако желаете да направите по-голяма мартеница за дома, когато е готова, би било хубаво да залепите магнит на задната ѝ страна, след което лесно може да я поставите на хладилника или на някое друго представително място.

Мартениците символизират знанието за единството между мъжа и жената, между мъжкото и женското начало в света. Двете влакна, усукани едно в друго, имат сечението на знака на хармонизираните енергии Ян и Ин. Поради това е задължително мартеницата да се завърже на двоен ключ в началото и края и никога - на възел. Ако се направи, енергиите спират да текат правилно.

Баба Марта

Днес все повече символи навлизат в направата на мартениците – зелени и сини конци, синьо око за късмет, образи от заобикалящия ни обществен и социален свят.

Когато правите вашите мартеници, не се колебайте да включите всички образи и символи, които ви се нравят, или такива, които мислите, че ще се харесат на получателите им. И дори да не се получи нещо невероятно, бъдете сигурни, че всеки ще оцени желанието и труда, който сте положили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати